Безпліддя після аборту

Аборт, або штучне переривання вагітності, негативно впливає на здоров'я жінки незалежно від того, проводився він за бажанням або за медичними показаннями. Одним із можливих негативних наслідків аборту є безпліддя. Яка ймовірність його розвитку та що робити, якщо це сталося?

Аборт та пов'язані з ним ризики

Є різні способи штучного переривання вагітності, зокрема кустарні, які ми не розглядатимемо, оскільки наслідки їх непередбачувані.

Метод медичного аборту залежить переважно від терміну вагітності:

Медикаментозний аборт — термін до семи тижнів. Це найменш травматичний, а отже й найбезпечніший спосіб. Жінка приймає два лікарські препарати: перший зупиняє розвиток плода, другий виганяє його з матки, спричиняючи її сильні скорочення. Вакуумна аспірація, або мініаборт. Він також виконується до сьомого тижня. У матку вводять катетер, під’єднаний до вакуум-апарата. Під дією вакууму скрізь катетер плодове яйце витягується з матки. Цей спосіб вважається малотравматичним, але він більш травматичний ніж медикаментозний. Хірургічний аборт. Виконується до 17-го тижня гестації, за бажанням жінки — до 12-го тижня. Плідне яйце вишкрібають з матки кюреткою. Цей метод є найбільш травматичним у порівнянні з двома попередніми.

Ускладнення після аборту

Якщо аборт проводив лікар, то ймовірність розвитку ускладнень невелика, проте вони не виключені. До них належать:

Гормональні розлади. Аборт грубо перериває тонкий та складний механізм гормональної регуляції вагітності, що спричиняє гормональний дисбаланс. Дисбаланс гормонів, своєю чергою, є частою причиною ендокринного безпліддя. Травма матки. Хірургічний інструмент може пошкодити шийку матки або слизову оболонку, відомі також випадки прободіння стінки матки кюреткою. Травма слизової оболонки часто призводить до розвитку спайкового процесу. Незавершений аборт. І вакуумна аспірація, і кюретаж матки виконуються наосліп, тому іноді в матці залишаються частини зруйнованого плідного яйця. Залишки спричиняють запалення, іноді з нагноєнням та кровотечею, тому їх обов'язково видаляють, для чого проводять повторний кюретаж. Чи варто казати, що при цьому ризик травмування зростає? Інфікування. Попри те, що ризик інфікування в клініці мінімальний, він повністю не виключений. До того ж будь-яка рана є вхідними воротами для інфекції, котра може приєднатися на етапі загоєння. Інфекційне запалення також часто призводить до появи спайок в порожнині матки. Маткова кровотеча. Будь-який аборт спричиняє кровотечу, оскільки плід буквально відривається від матки. У деяких, досить поодиноких випадках, кровотеча може набувати масованого характеру, настільки, що доводиться екстрено видаляти матку. Масована кровотеча навіть може стати причиною загибелі пацієнтки.

Безпліддя як ускладнення після аборту

Медичний аборт призводить до безпліддя у 5–7% випадків. Найчастіше це пов'язано з гормональними порушеннями, рідше — зі спайками у порожнині матки. Спайки — це груба рубцева тканина, яка утворюється на місці рани після загоєння. Спайки в порожнині матки перешкоджають імплантації ембріона й у такий спосіб спричиняють безпліддя.

Лікування безплідності після аборту

І ендокринна, і викликана спайками безплідність піддається лікуванню, хоча стовідсоткової гарантії немає. Баланс гормонів відновлюють за допомогою лікарських препаратів, спайки усувають переважно хірургічно, за допомогою гістероскопії. Якщо після лікування вагітність, попри усі спроби, не настала, рішенням проблеми стає штучне запліднення.


Переглядів: 2292
Поширень: 0

Останні новини