Вінницьким рибалкам дали поради, як ловити карася, ляща і коропа

На сторінці Вінницького рибоохоронного патруля опублікували поради для любителів риболовлі, як на водоймах у жовтні ловити карася, ляща, плітку, лина, коропа, сазана, плоскирку - чим прикормити і що на гачок насадити.

Карась

Клювання карася в жовтні вважається нестабільним, проте багато хто пристосувався до осінньої ловлі. Найефективнішою глибиною вважається відстань у 3-5 метрів від поверхні води. Підгодовувати карася в жовтні краще перловкою. Як принада чудово підійде мотиль, ще один варіант – черв’як. З 11 години ранку карась починає потихеньку обідати. Тут важливо пам’ятати, що риба в жовтні харчується вже не так активно. Необхідно проявити обережність, щоб прикорм раптово не перетворився на головну страву. Ловити можна як стоячи на березі, так і відпливши трохи далі на човні.

Лящ

У першій половині жовтня лящ продовжує добре ловитися. Щоправда, якщо влітку можливе клювання на приманку, яка опускається на дно, то в жовтні лящ віддає перевагу насадці, що вже лежить на дні. У такому разі буде краще взяти штекерне вудлище до 15 метрів завдовжки. З його допомогою приманка затримується на місці прикорму. Як наживка під час жовтневої риболовлі підійдуть черв’яки та мотиль. Для ловлі краще підібрати водойми, що густо заселені молюсками. З початку другої половини жовтня клювання ляща поступово стихає.

Плітка

У період помітного похолодання плітка утворює численні групи. Риба готується до зими. Тому шукати її краще в глибоких ямах річки. Досвідчені рибалки завжди звертають увагу на місця, де в річку впадають невеликі струмки. Саме там може мешкати велика плітка. У жовтні варто віддати перевагу наживкам «тваринного» походження. Ідеально підійде суміш опариша з подрібненими черв’яками. Не завадить взяти перловку, горошок і консервовану кукурудзу. Прикорм – обов’язкова умова для вдалої ловлі. Восени плітка добре клює вранці: до 11, а потім знову відновлює свою активність після 13-ї години. У спокійний ясний день клювання може тривати практично аж до заходу Сонця.

Плоскирка

Тут визначальним фактором ловлі є погодні умови. Теплим сонячним днем клювання плоскирки завжди найуспішніше. За такої погоди її можна ловити хоч цілий день. Плоскирка віддає перевагу тихим місцинам на глибині, де тепла вода поєднується з мулистим дном. У жовтні її численні зграї вже шукають зимувальні ями. Головне завдання рибалки – знайти, де ж харчується велика група плоскирок. У такому разі успішна риболовля гарантована. Ранок – найвдаліший час для старту ловлі. В ролі наживки підійдуть личинки, опариші, мотилі, а також черв’яки. Прекрасним варіантом прикорму стануть глиняні кульки з додаванням інгредієнтів «тваринного» походження.

Лин

Жовтень – вдалий місяць, щоб зловити великого лина. Влітку лини плавають нечисленними групами, проте восени створюють великі зграї. Найкращим моментом для ловлі стане перша половина теплого сонячного дня. Опади та сильні пориви вітру неодмінно злякають рибу. Лина також приваблюють натуральні приманки «тваринного» походження, а саме: черв’яки, опариші, п’явки та мотиль. Хорошим варіантом прикорму стане пшоняна каша, варені яйця та сир. Восени рибу легко перегодувати, тому важливо не переборщити з кількістю прикорму. Від сильних ароматизаторів у холодний сезон краще відмовитися – лина це тільки відлякує.

Короп та сазан

Кльов в жовтні залежить переважно від погодних умов і часу доби. Якщо ранок – це період активності невеликих коропів і сазанів, то великі особини харчуються в другій половині дня, аж до настання темряви. Ідеальна ситуація для ловлі – сонячна погода без відчутних поривів вітру. Навіть легкий дощ здатний прогнати рибу геть – коропи та сазани вирушать у зимувальні ями. У жовтні їх приваблюють «тваринні» наживки: черв’яки, опариші та мотиль. Для прикорму краще обрати м’ясо-кісткове борошно, рибні консерви, а як природні аромати підійде соняшникова олія, аніс і часник. Досвідчені рибалки попереджають: різкий запах відлякує рибу.


Теги: риболовля

Переглядів: 1333
Поширень: 0

Останні новини