В ДСНС розповіли, якими мають бути дії населення на випадок радіаційної небезпеки

Під час повномасштабної війни, зважаючи на те, що країна-терорист не дотримується жодних законів та правил ведення війни, кожен українець повинен знати базові правила поведінки у випадку надзвичайної ситуації будь-якого характеру. В тому числі й радіаційної аварії.

Корисні поради та алгоритм дій у разі аварії повідомили в ДСНС.

ОСНОВНІ ЗАХОДИ

● У разі виникнення аварії на АЕС, необхідно залишатися в приміщенні або негайно зайти до нього, якщо ви перебуваєте на вулиці. Це найбезпечніше дія, яку ви можете зробити.

● Властивості будівель послаблюють іонізуюче випромінювання в 2 рази, цегляного – у 10 разів; заглиблені укриття (підвали): з покриттям із дерева у 7 разів, з покриттям із цегли або бетону – у 40-100 разів.

● Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель, тому найкраще триматися якомога далі від стін і даху будівлі.

● Забезпечте себе кількаденним запасом води у герметичний ємностях. Продукти загорніть у плівки і покладіть у холодильник або шафу.

● Заберіть всередину домашніх тварин.

● Щільно закрийте та заблокуйте всі вікна та двері в приміщенні, не підходьте до них без нагальної потреби.

● Підготуйте протигаз, маску, респіратор або ватно-марлеву пов’язку для захисту органів дихання.

● Чекайте повідомлення від органів влади через засоби зв’язку для отримання вказівок щодо подальших дій.

ЯКЩО ВАМ НЕОБХІДНО ВИЙТИ З УКРИТТЯ

● Виходьте лише у разі нагальної потреби. Перед виходом одягніть протигаз або респіратор, плащ та гумові чоботи й рукавички.

● В будь-якому разі не роздягайтеся на вулиці, не сідайте на землю, не пийте, не їжте, намагайтесь не торгатись будь-яких предметів.

● Після повернення додому зніміть верхній шар одягу. Так ви позбудетеся по 90% радіоактивного матеріалу. Робіть це обережно, аби не розтрусити радіоактивний пил. Помістіть одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер і тримайте його подалі від людей і домашніх тварин.

● Помийтесь. Якщо така можливість є, прийміть душ з милом, голову помийте шампунем. Не використовуйте кондиціонери для волосся, оскільки вони можуть закріпити радіоактивний матеріал на вашому волоссі. Не тріть і не подряпайте шкіру, аби радіоактивний матеріал не потрапив у відкриті рани.

● Якщо можливості прийняти душ немає, вимийте з милом під проточною водою руки, обличчя та відкриті частини вашого тіла.

● Якщо доступу до води немає, скористайтеся вологими серветками, вологою тканиною. Зверніть особливу увагу на ваші руки й обличчя, протріть повіки, вії, вуха.

● Одягніть чистий одяг.

ЯК БЕЗПЕЧНО ХАРЧУВАТИСЯ ТА ПИТИ ВОДУ

● Вживайте воду лише з герметичної тари або з перевірених джерел. Допоки влада не повідомить про безпеку водопровідної води. Упаковка захищає рідину всередині від радіоактивних речовин.

● Кип’ятіння водопровідної води не позбавляє від радіоактивних речовин. Тож майте запас води у пляшках чи інших герметичних контейнерах. Напої у холодильнику теж безпечні для вживання.

● Навіть якщо водопровідна вода забруднена, ви все одно можете використовувати її для знезараження. Будь-який радіоактивний матеріал, який потрапляє в поверхневі або підземні води, буде розбавлятися водою до дуже низького рівня і буде безпечним для миття шкіри, волосся та одягу.

● Безпечною є їжа з герметичних контейнерів (консерви, банки, пляшки, коробки). Також безпечною є їжа, яка зберігалася у холодильнику або морозильній камері.

● Перед відкриттям протріть харчові контейнери вологою тканиною або чистим рушником.

● Перед використанням протріть кухонне приладдя вологою тканиною або чистим рушником.

● Використану тканину чи рушник покладіть у поліетиленовий пакет або герметичний контейнер і залиште у недоступному місці, подалі від людей і тварин.


Теги: ДСНС

Переглядів: 893
Поширень: 0

Останні новини