Як болить рак шийки матки — ознаки та симптоми

Рак шийки матки займає одну з перших позицій серед онкологічних захворювань. Патологія дуже небезпечна, але прогнозована: її можна виявити на ранніх стадіях і розпочати лікування. Кожній жінці варто знати перші ознаки раку шийки матки та проходити профілактичні огляди у гінеколога.

Що таке рак шийки матки

Серед всіх видів гінекологічних пухлин рак шийки матки займає перше місце. Це онкологічне захворювання, за якого патологічні клітини вражають шийку матки та можуть поширюватися на інші органи. Часто ракові клітини починаються як ерозія чи дисплазія. Згодом вони набувають злоякісності та перетворюються на пухлину.

Симптоми

На початкових стадіях рак шийки матки не болить. Жінка продовжує вести нормальне життя, поки не з'являються характерні виділення. Вони мають білий колір, тому на них можна не звернути особливої уваги, але вже за їх появи слід звертатися до лікаря.

Розвиваючись, рак шийки матки викликає періодичні кров'яні виділення різної інтенсивності.

Коли пухлина стає достатньо великою, вона може викликати больові відчуття. Жінка жаліється, що болить у попереку, в нижній частині живота або навіть в області прямої кишки. Ракові пухлини великих розмірів викликають біль у лівому стегні, що говорить про поширення раку на інші ділянки організму.

Профілактика та лікування

За будь-яких неприємних симптомів і тривожних ознак, які можуть свідчити про рак шийки матки, зверніться до гінеколога.

Після огляду на кріслі лікар проводить діагностику, щоб виявити наявність пухлини та її злоякісність.

Застосовуються такі методи:

ПАП-тест. Зразок епітелію шийки матки відбирають для дослідження, аналіз виявляє ракові клітини навіть на ранніх стадіях раку. Кольпоскопія. Це огляд шийки матки зі збільшенням, за допомогою якого лікар бачить змінені клітини та розмір ураженої області. Біопсія. Якщо виявлено ознаки онкології, відбирають зразки новоутворення для дослідження на злоякісність. Загальні аналізи крові та сечі для виявлення ознак онкологічних патологій.

Лікується пухлина шийки матки за допомогою хірургії та хіміотерапії. Але надзвичайно важливі профілактичні заходи.

Кожна жінка повинна відвідувати гінеколога 1-2 рази на рік, щоб підтримувати власне здоров'я. Під час візиту лікар проводить ПАП-тест і визначає наявність патологічних клітин, які свідчать про розвиток раку. 

Ви можете скористатися послугами кваліфікованого гінеколога в “Клініці Варта” в Києві. Після повного огляду та проведення тестів призначається ефективне лікування. У “Клініці Варта” ви також можете проконсультуватися із онкологом за потреби. Бережіть своє здоров'я


Переглядів: 3182
Поширень: 3

Останні новини