Поради вінничанам: як уникнути обмороження

Останніми днями у Вінниці тримається низька температура. Через це з’являється ризик виникнення гострих респіраторних вірусних інфекцій, травм внаслідок падіння, переохолоджень і обморожень. Варто зазначити, що переохолодження організму відбувається не тільки в морозну погоду, але і при температурі 5-8 градусів вище нуля, за умови високої вологості та сильного вітру.

Обмороженню сприяє ряд таких факторів:

Мокрий, тісний одяг та взуття;

Пітливість ніг;

Тривале перебування на вулиці в нерухомому стані;

Попередні обмороження.

Під час довгого впливу холоду на організм людини, особливо дитини, відбувається порушення кровообігу шкіри, а також глибше розташованих тканин, внаслідок чого відбувається загальне охолодження.

У людини з’являється озноб, млявість, сонливість, дезорієнтація, сплутаність, а у важких випадках – втрата свідомості. Температура тіла знижується до 35 градусів і нижче, а на відморожених ділянках тіла (кисті, стопи, ніс, вуха і щоки) з’являється печіння, поколювання і почервоніння, а потім збліднення шкіри та відсутність чутливості.

Варто запам’ятати, що при будь-якому ступені обмороження необхідно одразу звернутись до лікаря!

Долікарська допомога потерпілому полягає в наступному: потерпілого необхідно терміново помістити в тепле приміщення, зняти взуття і одяг, обкласти грілками або пляшками з теплою водою, ковдрами. Якщо людина при свідомості – напоїти її гарячим бульйоном, солодким чаєм або кавою (можна з лимоном, імбиром, молоком або вершками).

Важливо! Ні в якому разі не можна розтирати відморожену частину тіла снігом або жорсткою тканиною, щоб додатково не травмувати та не інфікувати уражені ділянки, у тому числі при появі на них набряку і пухирців. Зігрівати потерпілого можна тільки за допомогою теплих ванн, поступово підвищуючи температуру води від 20°С до 40°С впродовж 20 – 30 хвилин. Ні в якому разі не можна замерзлі руки або ноги відразу опускати в гарячу воду або класти на гарячу батарею, а також змащувати жиром та мазями.

Дотримання наступних порад допоможе уникнути переохолодження та обмороження:

Варто носити одяг з натуральних тканин. Замість однієї товстої речі, слід одягати кілька тонких. Одяг та взуття повинні бути вільними і утепленими.

Якщо, ви спітніли – переодягніться в сухі речі. Якщо немає можливості це зробити, то потрібно розстібнути або зняти верхній одяг та почекати, поки просохне натільна білизна та светр, і тільки тоді знову виходити на вулицю. Варто знімати верхній одяг, заходячи в добре опалювальні приміщення (магазини, кінотеатри, лікувально-профілактичні, державні установи та ін.)

Не варто виходити голодним на мороз. Харчування має бути калорійним.

Потрібно обов’язково носити головний убір, шарф, вовняні шкарпетки, рукавички, а краще рукавиці. Не варто зав’язувати шарфом обличчя та ніс (особливо дітям), так як вологе повітря підсилить переохолодження верхніх дихальних шляхів і шкіри обличчя. Перед виходом на вулицю можна наносити денний крем на шкіру обличчя (в т.ч. і чоловікам).

На свіжому повітрі необхідно рухатися, особливо якщо ви очікуєте транспорт. Потрібно ворушити пальцями ніг та рук, стрибати, рухайтесь на місці.

Не слід носити металеві прикраси (кільця, сережки, браслети).

Варто уникати тривалого перебування на відкритому повітрі в холодну погоду з підвищеною вологістю повітря та вітром. Якщо в силу обставин все таки доводиться перебувати на вулиці, варто брати з собою термос з гарячим чаєм, кавою або супом, а також запасний одяг. Кожні 30-60 хвилин потрібно заходити в тепле приміщення, щоб зігрітися.

Варто відмовитись від алкогольних напоїв, оскільки вони розширюють судини, у зв’язку з чим, посилюється віддача тепла в навколишнє середовище і людина швидко замерзає.

Не рекомендується курити на морозі та розмовляти по мобільному телефону.

Якщо температура нижче -7 градусів за Цельсієм не варто носити грудних дітей на вулицю. Краще частіше провітрювати оселю.


Теги: поради

Переглядів: 837
Поширень: 0

Останні новини