Плани розвитку Вінниці на 2023 рік: виконком затвердив Програму соціально-економічного розвитку

Оперативне реагування на виклики, відновлення робіт з підвищення енергоефективності, подальша модернізація системи оповіщення, інвестиційні проєкти. Про це йдеться у проєкті Програми соціально-економічного розвитку Вінницької міської територіальної громади на 2023 рік, яку вчора, 8 грудня, затвердили на виконкомі міської ради. Адже наразі важливий перехід від стратегічного до оперативного планування. Також у документі йдеться про підтримку економіки, адже тільки так громада матиме змогу підтримати своїх мешканців і наші Збройні Сили. Уже на найближчій сесії проєкт соціально-економічного розвитку розглянуть депутати міської ради.

“Програмою економічного і соціального розвитку Вінницької міської територіальної громади на 2023 рік передбачено реалізацію комплексу заходів, спрямованих на забезпечення економічної стабільності громади, утримання об’єктів соціальної та інженерної інфраструктури, житлово-комунального господарства, транспорту, що перебувають у комунальній власності в задовільному технічному стані з урахуванням умов воєнного стану”, – сказав директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Максим Мартьянов.

Отож, у 2023 році передбачена реалізація ряду інвестиційних та інноваційних проєктів, що сприятимуть економічному та соціальному розвитку громади, зокрема, на території індустріальних (промислових) парків.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов наголосив, що потрібно звернути увагу на забезпечення майбутніх виробництв кадрами. Для цього запропонував ряд заходів, таких як спеціальні курси, навчання та надання пропозицій від бізнесу щодо працевлаштування.

«Ми маємо працювати з бізнесом у синергії. Якщо ми плануємо і далі нарощувати промислове виробництво, залучати інвестиції, то потрібно враховувати, що кадровий голод може уповільнити процес. Тому необхідно попрацювати над забезпеченням майбутніх виробництв кадрами. Поки що дуже низька динаміка працевлаштування серед числа внутрішньо переміщених осіб, - сказав Сергій Моргунов. – Також важливо враховувати і соціальну складову, це стосується не лише ВПО, а й інших мешканців громади з категорії малозахищених верств, ми маємо теж підсилити цю роботу».

Він також додав, що прийнята програма передбачає в більшості своїй безпосередньо оперативне реагування на всі виклики, які так чи інакше постануть перед громадою.

«Я вважаю, для нас важливо достойно пройти зиму і всі ті виклики, які пов'язані з рашистською агресією. Потрібно також враховувати ту відповідальність, яка лягла на Вінницький регіон щодо підтримки регіонів, які опинилися в зоні активних бойових дій та звільнені від окупації. Для нас важлива консолідація всієї територіальної громади. Починаючи з перших днів повномасштабної війни, команда Вінницької міської ради та структурні підрозділи, комунальні підприємства продемонстрували це. Я хочу подякувати вам за це. Але поки розслаблятися не можна і треба рухатися до забезпечення перемоги - в межах наших можливостей і повноважень», - наголосив Сергій Моргунов.

…Тим часом в планах на 2023 рік є відновлення робіт з підвищення енергоефективності в будівлях комунальних закладів:

закладу дошкільної освіти №16 на вул. Миколи Зерова (ІІ черга); Палац дітей та юнацтва ВМР на вул. Хмельницьке шосе, 22; закладу дошкільної освіти №21 на вул. Міліційна,8.

Для забезпечення енергоощадності в ряді закладів освіти ВМТГ наступного року фахівці почнуть виготовляти проєктно-кошторисну документацію. Йдеться про ЗДО “Яблунька” в с. Малі Крушлинці, та гуманітарної гімназії №1 ім. М.І. Пирогова ВМР в м. Вінниці.

Заплановано й виготовлення проєктно-кошторисної документації на відновлення та зміцнення даху в будівлях 8 комунальних закладів соціальної сфери, в тому числі:

закладу дошкільної освіти №29 ВМР на вул. Героїв Нацгвардії, 7 в м. Вінниця; дошкільного навчального закладу №14 ВМР на вул. Москаленка, 42 в м. Вінниця; дошкільного навчального закладу №72 ВМР на вул. Миколи Ващука, 19 в м. Вінниця; закладу дошкільної світи №59 ВМР на вул. Політехнічна, 16 в м. Вінниця; “Вінницького ліцею № 18” на вул. Келецька, 97 в м. Вінниця; “Вінницького ліцею №31” на вул. Богдана Ступки, 13 в м. Вінниця; КНП “Вінницький міський клінічний пологовий будинок №1” на вул. Хмельницьке шосе,98 м. Вінниця; КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1 в м. Вінниці” на вул. Миколи Зерова,13 в м. Вінниця.

За рахунок інвесторських коштів заплановано продовження будівництва закладу дошкільної освіти №1 на 12 груп в житловому мікрорайоні “Академічний” на вул. Олександрівська.

Планується завершити будівництво Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології на вул. Хмельницьке шосе в м. Вінниці за рахунок субвенції з державного бюджету на реформування регіональних систем охорони здоров’я для здійснення заходів з виконання спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту “Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей”.

Розвиток дорожньої інфраструктури До планових робіт наступного року включені роботи на об’єктах вулично-дорожньої мережі м. Вінниці. Насамперед планується відновити роботи з реконструкції на вулиці Батозькій (від просп. Коцюбинського до вул. Академіка Янгеля).

Також планують продовжити будівництво дороги в районі Вінницького індустріального парку, розпочати будівництво дороги на вул. Тимофіївська та розробити проєктну документацію на реконструкцію дороги та тротуару на вул. Пирогова (від вул. Скалецького до вул. Малиновського).

Житлово-комунальний сектор

В планах наступного року – завершити, розпочаті в попередні періоди, роботи. Йдеться про:

реконструкцію: мережі водопроводу та каналізації до житлових будинків на вул. М.Ващука,3,5,5 а, вул. В.Порика,45,47; житлового будинку на вул.Соборній,89; будівництво: внутрішнього газопроводу середнього тиску Вінницького індустріального парку на вул.Немирівське шосе, 213; мережі зовнішнього освітлення на вул. Гагаріна в смт. Десна Вінницької МТГ; 1 км мережі зовнішнього освітлення в житловому масиві “Сонячний” м-ну Тяжилів”; 0,4 км мережі каналізації на території приватного сектору квартального комітету “Добробут” мікрорайону «Старе місто».

Заплановані роботи з благоустрою 8 прибудинкових територій із заміною інженерних мереж (в тому числі 1,37 км мереж водопостачання і каналізації та 0,26 км мереж теплопостачання); будівництва 3,7 км мереж водопроводу та каналізації в районах приватної забудови на умовах співфінансування та 2 км мережі зовнішнього освітлення на вул. Б. Хмельницького в с. Вінницькі Хутори Вінницької МТГ; здійснити реконструкцію 1 КНС на вул. Гонти, б/н.

Передбачене виготовлення проєктної документації на:

• реконструкцію мережі водопроводу та каналізації на вул. Ширшова»;

• реконструкцію мережі водопостачання на вул. Соборній (від вул. Хлібна до вул. М. Оводова);

• будівництво мережі зовнішнього освітлення в с. Малі Крушлинці Вінницької МТГ, Вінницького району, Вінницької області».

Також планується влаштування 2 дитячих та спортивних майданчиків:

• спортивного майданчика для ігрових видів спорту на території комунального закладу "Загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №19 Вінницької міської ради" на вул. Северина Наливайка, 17;

• дитячого майданчика на вул. С. Зулінського, б/н.

Крім того, планується будівництво спортивних та ігрових майданчиків на території закладів освіти, в тому числі в рамках реалізації трьох проєктів-переможців конкурсу «Бюджет громадських ініціатив Вінницької міської територіальної громади».

Водночас, наголосив Максим Мартьянов, в період воєнного стану в Україні, планування відбувається в умовах невизначеності. Відповідно, існує об’єктивний ризик щодо забезпечення виконання більшості запланованих на 2023 рік завдань, заходів та проєктів.

Втім, заходи, пов’язані з розбудовою об’єктів соціальної, транспортної, комунальної інфраструктури, модернізація та розвиток інноваційних об’єктів – залишаються в пріоритеті розвитку громади, наголосив Максим Мартьянов.

“Для поліпшення умов щодо забезпечення безпеки населення громади в наступному році також запланована модернізація системи оповіщення”, - зауважив він.


Теги: економіка

Переглядів: 1249
Поширень: 0

Останні новини