Вінницька область - найзручніший регіон України для ведення бізнесу

Такі результати рейтингу «Regional Doing Business. 2018», розробниками якого вдруге стали Офіс ефективного регулювання (BRDO) та Спілка Українських Підприємців (СУП).

Лідери набрали наступну кількість баллів: Вінниччина – 334 бали, з невеликим відривом від неї Франківщина – 332 бали. І третє місце за Житомирщиною – 313 балів.

Оцінювання проводилось за адаптованою методологією Світового банку на основі опитування вітчизняних підприємців. У фокусі дослідження 6 напрямків взаємодії підприємців із владою, а саме: створення підприємства, сплата місцевих податків; одержання дозволів на будівництво; оформлення земельної ділянки під об’єкт нерухомості; приєднання до електромережі, якість електронних сервісів. Максимальний бал, який могли отримати регіони – 600.

«Коли рік тому ми презентували перший рейтинг і давали рекомендації органам місцевого самоврядування щодо покращення умов започаткування та ведення бізнесу ми відверто не дуже вірили у прогрес.  Проте він є. Вінниччина має найбільший в загальному заліку. Житомирщина по компоненту створення підприємства, тепер вона може мотивувати підприємців переїжджати до них та бізнес відкривати. Чернігівщина готова конкурувати за об’єкти будівництва та має прогрес у відведенні земельних ділянок. А от Харківщина та Донецький регіон найбільш лояльні до бізнесу по сплаті податків», – зазначив заступник голови BRDO Денис Малюська.

За словами Дениса Малюськи цьогоріч також було додано новий компонент – це електронні сервіси, які виявились найбільш цікавими та неочікуваними. Оцінючи їх ми виявили три типи поведінки регонів.

«Перший, найпопулярніший – не помічати мережу Інтернет і свої послуги через Інтернет не надавати. Це характерно навіть для таких великих міст як Одеса чи Харків. Другий – скористатися загальнодержавною системою електронних послуг. Так, зробили Дніпро і Хмельницький, які долучились до iGov. Третій тип поведінки – винаходити велосипеди, тобно свої сервіси. І тут комусь це вдалося відмінно, наприклад, Львову з його «Особистим кабінетом львів’янина» або трохи простіше сайт ЦНАП Івано-Франківська, а комусь не дуже – «Особистий кабінет прозорого офісу м.Вінниці» поступається в зручності згаданим вище. А особистий кабінет веб-порталу адміністративних послуг Києва виявився єдиним, для роботи з яким довелося читати інструкцію, яка до того ж так і не допомогла скористатися жодної із запитуваних послуг без картки киянина», розповів експерт BRDO.

«Основні цілі СУП – покращення бізнес-клімату в Україні та дерегуляція. Ми сподіваємося, що результати Regional Doing Business і цього року матимуть позитивний вплив на створення комфорних умов ведення бізнесу та залучення інвестицій, які так потрібні Україні ”, – додала Катерина Глазкова, виконавчий директор СУП.

Попри позитивну динаміку українські регіони мають дві глобальні проблеми, і вони нажаль без змін. Перша – це підключення до електромереж. За цим критерієм Україна посідає 128 місце в світі. В усіх областях за останній рік ситуація погіршилася. І друга, це пайова участь, яка обросла корупційною складовою і є своєрідним «стопом» для інвестицій у сферу будівництва, особливо для закордонних інвесторів”, – зауважила керівник сектору “Будівництво” BRDO, віце-президент СУП Олена Шуляк.

Ми порівняли лідерів рейтингу з іншими містами світу – лідерами загального рейтингу Світового Банку DOING BUSINESS. Не очікувано, але факт по деяким компонентам. Наприклад, щоб одержати дозвіл на будівництво, в Загребі (Хорватія) потрібно витратити 146 днів, в Алмати (Казахстан) – 123 дні, в Чернігові – лише 67 днів. Створити підприємство в Кошице (Словаччина) можна за 19,5 днів, в Бразі (Португалія) – 6,5 днів, в Житомирі – 7 днів. Ми сподіваємось така тенденція збережеться і ми раді, що стали частиною цих змін”, – додав Джошуа Бадах, старший експерт Проекту EU4Business|FORBIZ.

Ключові рекомендації 2018 року, розроблені BRDO для регоінів:

запровадити електронне надання дозволів та погоджень шляхом приєднання до загальнодержавних систем електронних послуг або розробки локального аналогу; забезпечити прозорість містобудівної 2 документації, виклавши її онлайн; приєднатися до ініціативи #StartBusinessChallenge; зменшити до 0 розмір пайового внеску в інфраструктуру; прискорити процес оформлення земельних ділянок під лінії електропередач. презентація рейтингу «Легкість ведення бізнесу. Regional Doing Business»:


Переглядів: 2905
Поширень: 0

Останні новини