Сергій Моргунов та Ірина Верещук відвідали гуртожиток у Вінниці, де мешкають ВПО

У суботу, 24 грудня міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук відвідала Вінницю.

Поспілкувалася з переселенцями та побачила як на базі «Центру професійно-технічної освіти №1 м. Вінниці» працює програма перекваліфікації ВПО.

Загалом у Вінниці знайшли прихисток більше 46 тисяч людей. Третина з них – діти. Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив, що зараз фактично 12 % жителів громади — це ВПО. 

Спільно з очільником міста Сергієм Моргуновим та начальником Вінницької ОВА Сергієм Борзовим, Ірина Верещук відвідала місце компактного проживання ВПО, де мешкає 131 людина, і серед них –  28 дітей.

Фото: Вінницька міська рада

Із самого початку повномасштабнї війни для цих людей створили належні умови. Директор ЦПТО №1 Валерій Дяків, розповів, що за 10 місяців війни у закладі зупинялося транзитом майже 2000 людей. До 1 вересня на постійній основі тут проживали близько 500 людей. Відколи почалася деокупація, людей поменшало – частина з них повертається додому. Зараз у закладі найбільша кількість переселенців з Харківщини, Донеччини, Луганщини та Херсонщини.

 

Представники влади поспілкувались з мешканцями. Оглянули приміщення та виробничі майстерні, люди з числа ВПО здобувають нову спеціальність.
Валерій Дяків розповів, що в гуртожитку, де проживають переселенці, відремонтували другий поверх. Цьому сприяла французька міжнародна неурядова організація Acted та Вінницька міськрада. 

“Acted також надавали нам побутову техніку та різноманітне обладнання, для укриття в тому числі. Поставили фільтр для очистки води. Підприємство «ГрінКул» забезпечило заклад холодильним обладнанням, ми з ними співпрацюємо. Вони також своїх працівників та родичів, які тікали з Харківської області, спрямовували до нас. Співпрацюємо також з Подільською агенцією регіонального розвитку, які нас забезпечили необхідним обладнанням для випічки хліба для ВПО, - розповідає Валерій Дяків.

Зараз у закладі одноразове харчування, що розраховане на понад 60 людей. 

“Дякуючи міському голові та департаменту освіти, ми створили продуктовий резерв для того, щоб годувати родини, які у нас живуть”, - зазначив пан Валерій.

Запасів у гуртожитку вистачить на місяць. Навіть за умови відключення електроенергії, люди мають змогу приготувати їжу.  За словами директора ЦПТО №1, переселенці дуже інтегровані в колектив, всі свята та нагальні проблеми вирішують гуртом.  

"Яка б кількість людей не приїжджала, для них знаходили місце на ніч та надавали базові послуги - гарячий душ, їжа тощо. За ніч сюди могло прибути 600-700 людей, наша їдальня працювала в цілодобовому режимі. А людей розміщували не лише в гуртожитку, а й в тренажерному залі та на першому поверсі навчального корпусу. Тут і досі залишається кімната для транзитного розміщення, вона розрахована на 8 людей”, - розповів Валерій Дяків.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов переконаний, що створення належних умов для переселенців та їхня інтеграція в нашу громаду надзвичайно важлива. Тому необхідна всебічна підтримка та спільні зусилля з боку влади, міжнародних організацій, небайдужих людей.

“Завдяки керівництву училища, тут створені належні умови та побут для людей, є також кімната для дозвілля та навчання діток з необхідним обладнанням, передбачене одноразове харчування та можливість випрати речі, самостійно приготувати їжу тощо. Дехто з переселенців вже навіть працевлаштувався та здобуває нову спеціальність, - сказав Сергій Моргунов. - Важливо, що наша громада гуртується в ці складні часи, бо тільки разом можна здолати будь-які виклики”.

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук познайомилася із мешканцями гуртожитку та обговорила питання, які зараз турбують ВПО. Вона презентувала родинам подарунки: солодощі, теплий дитячий одяг та взуття, рюкзаки, а також теплі ковдри і комплекти постільної білизни.

“Знаю, що є розмови про те, що з 1 січня припинять виплати для ВПО. Це не так. Вчора я провела нараду з міністром соціальної політики та іншими дотичними органами, які відповідають за виплати. З 1 січня не потрібно буде йти в органи соціального захисту та підтверджувати своє місце перебування, оскільки статус ВПО є безстроковим. Зараз ми не можемо допустити, щоб люди, які гостро потребують грошової допомоги, перебували під перевірками чи помилково цієї допомоги позбулися. Зараз, коли постійно лунають повітряні тривоги, проблеми з електрикою та зв’язком, люди не мусять стояти в черзі в органах соцзахисту, щоб підтвердити актуальність вказаного місця проживання”, - сказала Ірина Верещук.

Ірина Верещук також наголосила, що впроваджену на Вінниччині програму перекваліфікації ВПО, можна застосувати в багатьох регіонах України. За її словами, така практика позитивно вплине на ринок праці, громада залучить нових фахівців, та вмотивовану молодь.



Переглядів: 1040
Поширень: 1

Останні новини