Вінничани вперше відзначили православне Різдво 25 грудня: як це було

Віряни Православної Церкви України у Вінниці вперше відсвяткували Різдво 25 грудня.

Цього дня у місті кілька разів лунали сигнали повітряної тривоги, а світло вінничанам вимикали менше, ніж зазвичай. 

Як у Вінниці відсвяткували Різдво за новоюліанським календарем

У листопаді та грудні вінницькі релігійні громади вирішували, в який саме день проводити богослужіння. За результатами обговорень, багато громад зголосилося відзначити Різдво за новоюліанським календарем.

В суботу в Спасо-Преображенському соборі була святкова служба. А в неділю, 25 грудня відбулися дві літургії. 

Фото: пресслужба Вінницько-Барської єпархії ПЦУ

Ранкову літургію у Вінниці відвідала  віце-прем'єр-міністр України / міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Вона перебувала в місті з робочим візитом, та напередодні, разом із міським головою Сергієм Моргуновим, відвідувала переселенців.

По завершенню богослужіння, митрополит Вінницький і Барський Симеон привітав парафіян кафедрального собору із першим відзначенням Різдва за новим календарем. Вірян закликали щиро молитися за українських воїнів, та долучатися волонтерського руху.

Після служби заспівали традиційні Різдвяні колядки. 

Відвідувачів храму своїм співом привітав народний фольклорно-етнографічний хор "Берегиня".

Нагадаємо, що напередодні святкування в Україні точилася жвава дискусія, а в «Дії» з’явилося опитування із цього приводу. 

Станом на 19:00, 25 грудня результати голосування були такі: 

60% українців підтримали перенесення Різдва, 25 % висловилися за святкування за старим стилем; майже 11,5% проголосували за варіант «в обидві дати», решта – не збираються відзначати свято взагалі.

Тим часом, на офіційному сайті УГКЦ повідомили, що православні та греко-католики створять спільну робочу групу, щодо реформування церковного календаря. А поки офіційної зміни не сталося, у Вінниці, як і в усій Україні православне Різдво святкуватимуть двічі.



Переглядів: 1632
Поширень: 0

Останні новини