Ловля щуки: ключові моменти, які повинен знати кожен рибалка

Лов хижака – це практично завжди протистояння із серйозним противником, у якого навіть є шанси на успіх. І чим риба більша, тим ці шанси вищі. Тож не дивно, що саме лов щуки, причому – на спінінг, вважається у професійних рибалок одним із найсерйозніших і найцікавіших випробувань їхніх навичок. І що у новачків саме із щукою найчастіше трапляються складнощі. На щастя, знання деяких ключових моментів допомагає багатьох із цих труднощів уникнути. А знати треба наступне.

Ключові моменти в лові щуки

Не бійтеся використовувати великі приманки

У щуки одне з найефективніших співвідношень між довжиною та розміром пащі. Це дозволяє їй ковтати навіть дуже великі об'єкти. Так, наприклад, на досить великого живця плотви в 250 грамів може спійматися хижачка всього від кілограма. Тому якщо вас цікавлять реально трофейні екземпляри – беріть більші наживки.

Спіймати більше однієї щуки за раз – дуже складно

Щука не надто перебірлива в їжі, так що для цієї риби канібалізм – поїдання дрібніших та молодших особин більшими – звичайне явище. Тому якщо ви змогли виловити трофейний екземпляр, то можна сміливо перебиратися на інше місце - всіх своїх конкурентів він або розігнав, або з'їв. Спіймати кілька риб можна лише в тому випадку, якщо всі вони не надто великі і не здатні зжерти одна одну.

Точні закидання та правильне проведення вкрай важливі

Щука - засадний хижак, який звикли ховатися від своїх потенційних жертв, а в потрібний момент - атакувати з максимальною швидкістю та потужністю. Але лише тих особин, що «наблизилися на відстань удару». Це десь 2-5 метрів, залежно від розмірів рибини. Тож проводити приманки потрібно буде дуже точно – на певній глибині та поблизу місця потенційної засідки. Якими є глибокі підводні ями, коряжники, чагарники або прибережної рослинності та інші природні та штучні перешкоди.

Доведеться багато експериментувати

Велика риба, якщо, звичайно, зараз не період жару, полює десь раз на тиждень, а то й на два. І вам дуже пощастить, якщо ви потрапите саме на цей момент. Інакше доведеться довго експериментувати зі швидкістю проводки, її глибиною, типом і розміром приманок. Більше того, ви навіть можете не дізнатися, що в обраному вами місці лову дійсно мешкає щука. З дрібнішими особинами простіше – вони не такі розбірливі та клюють набагато частіше.

Погана погода – найкращий час лову щуки

Поведінка щуки залежить від поведінки її потенційних жертв. Які дуже активно реагують на зміну погоди та зміну вмісту у воді кисню. Але якщо «кормова база» починає поводитися активно безпосередньо перед дощем чи грозою, то щуці нічого не заважає діяти і під час негоди. Правда, все це вірно тільки для літа та осені, а взимку вона, навпаки, більш активна під час відлиг та при відсутності сильного вітру. У будь-якому випадку, рибалці доведеться обзавестися гарним спорядженням, що захищає від будь-яких примх погоди.

Комерційні водоймища – відмінний варіант для початківців

Вони гарні тим, що гарантують факт наявності щук у воді. Вам залишиться тільки зрозуміти, де саме і на що їх краще ловити. Причому робити все це можна у досить комфортних умовав. Словом, хороший спосіб дізнатися, як саме поводиться ця хижачка, як клює, як її підсікати і з нею боротися. Так, потім вам, швидше за все, доведеться викупити спіймані екземпляри без можливості відпустити їх назад, та й сам лов на комерційних водоймах платний, але все це того варте. Шкода тільки, що в Україні не так багато місць, в яких пропонують саме лов щуки.

Найефективніші та універсальні приманки – силіконові

Але навіть вони багато в чому залежать від погоди та пори року. Так, наприклад, влітку хороший результат демонструють прості силіконові жаби, що рухаються біля поверхні води. Або ж силіконові раки, але ближче до дна. Що те, що інше – у довжину від 5 до 9 см. В інший час силіконові приманки краще поєднувати з джиговими головками та експериментувати з формою, глибиною та кольорами. Втім, яскраві «кислотні» відтінки гарні практично завжди, окрім зими.

Найкращий живець – «місцевий»

Щука хоч і дуже ефективний хижак, але своїх звичок міняти не любить. Тому й надає перевагу звичній здобичі. Так що перед тим, як почати її серйозно ловити, вам доведеться витратити деякий час на лов місцевих жителів. Найкраще – окунів, оскільки вони і великі, і живучі, і їх також можна ловити на спінінг. В іншому випадку, вам доведеться брати з собою ще й поплавцеву вудку, щоб не потрібно було зайвий раз змінювати снасті.

Джерело: https://ibis.net.ua/ua/post/yak-pravilno-loviti-schuku/


Переглядів: 4606
Поширень: 19

Останні новини