Топ 5 послуг Вінницьких ЦНАПів «Прозорий офіс» за 2022 рік

Адміністративні послуги необхідні навіть в умовах війни. Люди народжуються, помирають, переїжджають, започатковують бізнеси – і для всього потрібні документи.

Як змінилася робота ЦНАПів у Вінниці у зв’язку із війною? Які послуги були найбільш популярними у 2022 році?

Про роботу вінницьких «Прозорих офісів» в сучасних умовах розповіла Директор департаменту адміністративних послуг Ірина Копчук.

Як працюють ЦНАПи у Вінниці від початку війни

Мережа центрів адмінпослуг налічує 4 великі підрозділи у Вінниці та менші представництва по місту та на приєднаних територіях.

На початку повномасштабного вторгнення центри призупинили свою діяльність. Згодом почали надавати окремі, найбільш важливі для громади послуги. Зокрема, видавали довідки, а тому числі – архівні. Держреєстрація на той час не проводилася, через закриття державних реєстрів.

«Зараз робота відновлена повністю, – розповіла Ірина Копчук. – На сьогоднішній день, ми надаємо всі без винятку послуги, що знаходяться у компетенції наших центрів. Єдине, що впливає на роботу – це сигнал повітряної тривоги. Тоді прийом громадян припиняється, і всі спускаються в укриття».

Працюють ЦНАПи по буднях, з 8:00 до 16:00.  Записатися можна на сайті або через кол-центр: (0432) 65-50-50.

Запис у телефонному режимі дуже зручний, адже адміністратор спрямує саме в ту чергу, де найменше людей. За словами Ірини Копчук, черги на отримання адмінпослуг зараз невеликі, і потрапити до потрібного фахівця можна за кілька хвилин.

ТОП-5 найпопулярніших послуг в «Прозорих офісах» за 2022 рік

Війна змінила пріоритети та потреби людей. Українцям довелося залишати свої домівки, переїжджаючи в країни ЄС та у відносно безпечні регіони України. Це вплинуло і на найбільш затребувані послуги, які надають ЦНАПи.

Адмінпослуги, які були найбільш популярними у Вінниці в 2022 році:

    Питання щодо оформлення та продовження терміну дії внутрішнього та закордонного паспорту громадянина України. Довідки по отриманню соціальної допомоги, особливо актуальні для внутрішньо переміщених осіб. Відновлення втрачених документів. Послуги з реєстрації місця проживання. Послуги Пенсійного фонду.

«В нашому місті багато переміщених осіб, які переїхали у зв’язку з бойовими діями. Багато людей звертається до нас, втративши свої документи. Такі послуги дуже актуальні від початку війни і донині», зауважила Ірина Копчук.

Нещодавно Пенсійному фонду передали повноваження Департаменту соцполітики. Відтепер пільги, допомоги та субсидії призначає ПФУ. Відповідно, кількість громадян, котрі звертаються в «Прозорий офіс» задля отримання пенсійних послуг – зросла.

Однак, Пенсійний фонд може надавати багато послуг онлайн. Зокрема, через онлайн-сервіс можна подати документи для призначення первинної пенсії. Наразі саме ця послуга зацмає найбільше часу. Документи можна подати на офіційному сайті, до того ж, за принципом екстериторіальності не важливо, де саме особа зареєстрована.

Трохи зменшити навантаження на роботу ЦНАПів вдалося завдяки додатку «Дія». Зокрема, відтоді як реєстрацію бізнесу стало можливо проводити через застосунок.

«Людям потрібен час, щоб звикнути, що деякі послуги можна отримати не виходячи з дому. Тим більше, у багатьох немає  цифрового підпису» - розповіла Ірина Копчук.

Однак, кількість паперової роботи вдалося скоротити, завдяки Шерингу документів, запровадженому наприкінці 2021 року.  При зверненні до адміністраторів у ЦНАП не обов'язково мати при собі паперові документи: паспорт, картку платника податків, довідку тимчасово переміщеної особи, свідоцтво про народження. Якщо всі ці документи є в «Дії», не потрібно робити ксерокопії.

Нещодавно відновилася й послуга єМалятко, котра була надзвичайно популярною до війни. З початком збройної агресії росії, її перестали надавати, оскільки для неї потрібен доступ до багатьох реєстрів, котрі довгий час були недоступні.

Наразі послуга вже відновлена, вона включає державну реєстрацію народження (отримання свідоцтва) та визначення походження дитини, а також додатково:

призначення допомоги при народженні; присвоєння унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (УНЗР); реєстрація місця проживання дитини; допомога багатодітним сім’ям, посвідчення для багатодітних батьків; внесення дитини до Реєстру пацієнтів тощо.

Також відновилася і послуга «Мобільний адміністратор», завдяки якій маломобільні люди та вінничани поважного віку можуть викликати працівника додому, щоб засвідчити себе та надати особисту згоду на отримання адмінпослуг через родича, близького або іншу довірену особу.

Нагадаємо адреси усіх ЦНАПів «Прозорий офіс» у Вінниці:

вул. Соборна, 59; просп. Космонавтів, 30; вул. Замостянська, 7; вул. Брацлавська, 85; вул. Київська, 31; вул. Коцюбинського, 11; вул. Олега Антонова, 44; вул. Лялі Ратушної, 22-а; вул. Миколи Ващука, 16; вул. Келецька, 65; смт Десна, вул. Гагаріна, 2; с. Він. Хутори, вул. Сагайдачного, 91; с. Малі Крушлинці, провул. Незалежності, 2, прийом здійснюється щовівторка з 8-30 до 17-00; с. Гавришівка, вул. Гагаріна, 16, прийом здійснюється щочетверга з 11.00 до 13.30; с. Писарівка, пров. Покровський, 1-а; с. Стадниця, вул. Шевченка, 2.

Відключення світла також вплинули на роботу ЦНАПів, зокрема, відтепер на території кожного є Пункт незламності. Тож у разі настання блекауту, можна зарядити телефони та павербанки у «Прозорих офісах» міста, які попри війну та всі сучасні виклики продовжують стабільно працювати заради людей.  



Переглядів: 1379
Поширень: 0

Останні новини