Як святкують Щедрий вечір на Вінниччині: традиції та повір’я

Сьогодні, 13 січня в Україні відзначають свято Маланки. Святкування Маланки відбувається за стародавнім, дохристиянським звичаєм, із традиційним перевдяганням у фольклорних персонажів.

Традиції святкування Щедрого вечора на Вінниччині

За народними повір’ями, Маланка разом із Василем, приходить на щедрий вечір до господарів на гостини.

Від самого ранку в цей день готують другу обрядову кутю, яку ще називають щедрою. Кутю ставлять на покуті. Крім цієї страви, господині готують млинці, пироги із сиром, та інші ласощі. Ними обдаровують щедрівників та посівальників.

Щедрувальники із настанням вечора, після заходу сонця, починають обходити оселі. Вважається, що у цей час володарює усяка нечиста сила. Дівчата-підлітки поодинці чи великим гуртом оббігають всі вулиці, аби защедрувати. На Маланки ходять і парубоцькі гурти. Хлопці одягають маски та веселять людей піснями, жартівливими сценками.

Один із хлопців перевдягається в жіноче вбрання, граючи роль Меланки. Решта одягає чудернацький одяг, перевернуті догори хутром старі кожухи, розмальовує обличчя. У руках тримають дзвіночки, калаталки, щоб відганяти лихі сили.

Окрім самої Маланки, основними діючими особами на святі є: Василь (дівчина або жінка у чоловічому вбранні), Дід, Баба, Коза, Чорт, та інші. В наші дні до цього гурту нерідко доєнуються бутафорні «президенти», «депутати» та кіногерої.

Після ритуального обходу сусідів, щедрівники виходять на роздоріжжя палити дідуха, який стояв на покуті від Святвечора. Потім стрибають через багаття, щоб очиститись після спілкування з нечистою силою.

На світанку наступного дня, йдуть посівати зерном. На Вінниччині є звичай спершу відвідувати хрещених батьків та родичів. Зайшовши до хати, посівальник сіє зерном і вітає всіх з приходом нового року.

На сьогоднішній день, значна частина цього святкування втратила первісний зміст та носить, переважно, розважальний характер.

Народні прикмети на Щедрий Вечір 13 січня:

Вважається, що якщо сонце світить високо, рік буде щасливим. Вранішній іній - це до доброго врожаю і якісного меду. Тепла та безсніжна погода на Маланки – буде дощове літо, неврожай та хвороби. Тихе та зоряне небо в ніч 13-14 січня вказує на щасливий рік.

Існують і «заборони» у цей день:

Не можна говорити вголос слово "тринадцять". Заборонено починати нові справи. Не слід позичати гроші та рахувати монети. Не сваритися й не лихословити.

ФОТО: фейсбук-сторінка Вінницького обласного краєзнавчого музею

Читайте також: «Сію, вію, посіваю, павербанка заряджаю» та інші старовинні пісні на новий лад.


Теги: свята

Переглядів: 2693
Поширень: 5

Останні новини