Як отримати допомогу на дитину та "Пакунок малюка" у 2023 році

Батьки й надалі будуть отримувати допомогу при народженні малюка. Про це повідомляє Мінсоцполітики України. Йдеться про грошові виплати та «Пакунок малюка». 

Допомога при народженні дитини у 2023 році складає 41 тис. грн. Одноразова виплата становить 10 тис. грн, решту суми – по 860 грн на місяць виплачують протягом наступних 36 місяців. Крім того, кожна сім’я має право і на «пакунок малюка», у натуральній чи грошовій формі. 

Як оформити допомогу при народженні дитини онлайн

Потрібно зареєструватися чи виконати авторизацію у персональному кабінеті Міністерства соціальної політики.  Заповнити онлайн-форму та поставити електронний підпис. Заява автоматично буде надіслана до органів соцзахисту.

Якщо всі дії  було виконано правильно, допомогу призначать із наступного дня після отримання заяви органами соціального захисту. 

Через застосунок Дія можна замовити комплексну послугу «єМалятко».  Через те, що для цієї послуги потрібен доступ до багатьох реєстрів, вона довгий час після початку повномасштабної війни, не надавалася.  

Оформлення допомоги при народженні в офлайн-режимі

До ЦНАПу чи органу соцзахисту потрібно подати такий пакет документів:

заяву одного з батьків, свідоцтво про народження дитини, рішення суду про встановлення опіки, якщо папери подає опікун, особовий банківський рахунок для соціальних виплат, для дітей, народжених за кордоном потрібні документи, що засвідчують народження.

Подані у паперовій формі документи розглядають 10 днів. Про те, як працюють ЦНАПи «Прозорий офіс» у Вінниці читайте тут.

Як отримати "Пакунок малюка"

Бокс "Пакунок малюка" видають батькам в пологовому будинку. У великій коробці є підгузки, пелюшки, вологі серветки, дитячий одяг (сорочечки, повзунки, теплий комбінезон), слинявчики, ножиці, градусник, гребінець, ковдра та матрац, засоби для купання, косметика по догляду за шкірою, іграшки.


Якщо дитина народилася не в пологовому будинку, або на тимчасово окупованій території, то потрібно звертатися в соцзахист за місцем перебування. 

Якщо пакунок так і не видали, то подати заяву на його отримання можна не пізніше ніж через 30 днів із дня народження дитини. 

Крім заяви потрібні копії таких документів:

свідоцтво про народження дитини;  для дітей, народжених за кордоном, потрібно відповідний документ перекласти українською та засвідчити нотаріально; якщо дитина народжена поза медустановою, потрібен документ від сімейного лікаря, який проводив огляд матері та дитини.

Батьки можуть відмовитися від "Пакунка малюка" і отримати грошову компенсацію, оформивши її наступним чином:

надіслати заяву та документи в соцзахист поштою; при отриманні комплексної послуги "єМалятко".

До заяви необхідно додати копію свідоцтва про народження дитини. 

Після того, як гроші надійдуть на спецрахунок, витратити їх батьки зможуть лише на дитячий одяг та взуття, гігієнічні засоби для дітей та породіль, текстиль, іграшки. Слід зазначити, що скористатися коштами з цієї картки можна буде лише в магазинах, що приєдналися до державної програми.
 



Переглядів: 16721
Поширень: 35

Останні новини