Як вибрати найкращий ніж для полювання на велику здобич

Постріл був вдалим, і ви підходите до поваленого звіра. Ви стоїте над ним, радіючи здобичі, що ви щойно отримали.

Те, що ви зробите протягом наступної години (або близько того), безпосередньо вплине і на смак м’яса, і на ваше остаточне задоволення від полювання. 

Саме тому ваш мисливський ніж є вашим найважливішим інструментом. Не варто носити із собою ніж, на який ви не можете покластися.

Успішному мисливцю потрібен хороший мисливський ніж. І те, що підходить для однієї людини, може не підходити для іншої. Те, що підходить для одного полювання, також може не підходити для іншого. 

У кожного досвідченого мисливця є свій улюблений ніж. Але, припустимо, ви хочете купити новий ніж, на заміну старого або просто шукаєте кращий інструмент. На що варто звернути увагу?

Давайте почнемо розмову про ножі для мисливців та про ті їх ознаки, які можуть бути дійсно важливими.

Складаний ніж підійде тільки у якості запасного

Якщо ми розмовляємо про крупного звіра, то найпопулярнішим з тих, на кого все ще дозволено полювати в Україні, завжди був та є кабан. 

Як відомо, шкіра кабана дуже міцно з’єднана зі скелетною мускулатурою. Оброблення туші дикої свині – доволі важка робота. Для неї потрібний дуже гострий, зручний та надійний ніж.  Але слабким місцем будь-якого складаного ножа є шарнір (вісьовий вузол). Зламайте його, і ніж буде виведено з ладу. Тому, основний ніж мисливця на великого звіра має бути нескладаним (фіксованим).

Залиште складані ножі для полювання на зайця та птаха (або для риболовлі). Ну і для роботи по лагерю чи для ремонту спорядження складаний ніж теж добре підійде.

Довжина леза

Запитайте будь-якого професійного м’ясника, який ніж він використовує щодня, і він, ймовірно, порекомендує вам ніж з великим довгим лезом. Але занадто довгий ніж теж буде не дуже зручний. Вам все ж носити його на собі. Вставати з ним на поясі. Сідати. Лягати.

Тому, оптимальним вважається ніж, з клинком довжиною 120-155 мм.

Краще обрати ніж без чойла

Чойл – незаточений вигін леза, що знаходиться там, де зеакінчується клинок, та починається рукоять ножа. Вважається, що чойл дає змогу заточити лезо ножа, не пошкодивши больстер рукояті. А ще, дехто вважає, що туди іноді зручно покласти один з пальців під час різання.

Але треба відмітити, що чойл усуває одну з найбільш корисних ділянок леза (прямо поруч із рукояттю) і зменшує довжину ріжучої кромки.

Потрібна максимально безпечна рукоять

Нековзка рукоять має першорядне значення. Ніж неминуче буде покритий кров’ю та біологічними рідинами під час роботи. Слизька рукоять дуже небезпечна. 

Добре сконструйована рукоятка, яка підходить саме до вашої руки, буде безпечнішою. І це навіть важливіше, чим те, наскільки чіпким буде її матеріал. Саме тому, ми радимо перш чим купити ніж, потримати його в руках. Бо долоні у всіх різні.

Гарний упор під руку – теж корисна річ. Але він має бути не занадто великим, щоби не заважати під час роботи. Хоча і це, багато у чому – діло смаку.


Переглядів: 1392
Поширень: 6

Останні новини