До Дня пам’яті героїв Крут 29 січня: міфи та факти

Сьогодні в Україні відзначають річницю бою під Крутами. Для укранців він символом героїзму та самопожертви в боротьбі за незалежність та прикладом для сучасних Захисників та Захисниць.

Сучасні історики сходяться на думці, що саме героям Крут ми завдячуємо міжнародним визнанням української незалежності. Бій під Крутами – це оборонна операція, яка зупинила наступ переважних сил ворога на кілька днів.

В Україні сформувалася немало міфів про героїв Крут. Зокрема, що крутянці – були єдиними оборонцями Києва, що їхній прояв патріотизму був безнадійно приречений, і що 300 простих студентів загинули в бою. Факти про події оприлюднили у Інституті Національної пам’яті.

Що насправді відбувалося під Крутами

    З українського боку було понад 500 воїнів та 20 старшин: чотири сотні 1-ї Київської юнацької школи імені Богдана Хмельницького та 1-ша сотня Студентського куреня. Вони були вихованцями військових шкіл, під командуванням досвідчених старшин, та були озброєні: мали гвинтівки, 16 кулеметів і саморобний бронепоїзд – 76-міліметрову артилерійську гармату, встановлену на залізничну платформу. Під Крутами загинуло, за різними оцінками, 70–100 українських оборонців. З них 27 вояків Студентської чоти були вбиті в полоні.  Відак, у бою під Крутами загинуло не 300 бійців. Втрати з боку більшовиків склали щонайменше 300 осіб. Відступ крутянців, коли вони зруйнували частину залізничного полотна, затримав наступ більшовиків. Тим довелося проводити довготривалий ремонт колії. Скориставшись виграним часом, із Києва вдалося евакуювати центральні органи влади, документи, цінності та провести організований відступ військ. Було зроблено все можливе, щоб у короткий строк повернути позиції. Найголовніше – ця затримка дала можливість завершити переговори з кайзерівською Німеччиною про підписання мирного договору, що означало міжнародне визнання Української держави та вказувало, що більшовики є окупантами території суверенної держави.

Переглядів: 1226
Поширень: 2

Останні новини