Вінничанка Каріне Айрапетян поділилася досвідом керівництва сімома ОСББ

Вінничанка Каріне Айрапетян керує сімома ОСББ, і називає себе затятою «ОСББісткою». Вона закликає створювати нові об’єднання співвласників, та ділиться власним досвідом.

Каріне Айрапетян вважає, що майбутне саме за такою формою управління, але зізнається що ще 8 років тому, навіть не думала, що її майбутнє складеться таким чином. Вона розповідає, що коли їй вперше у 2015 році запропонували створити ОСББ, вона відмовилась.

«Але через рік сусідка знову приходить з цією ж пропозицією і я вже зрозуміла, що якщо ми хочемо, щоб у будинку, щось змінилось, то інших варіантів у нас немає, адже ніхто більше не буде так займатися будинком, як того хотіли ми», - розповіла голова ОСББ.

Перше ОСББ створила у власному будинку

У 2016 році, у п'ятиповерхівці на 8 під’їздів, що на вул. Порика, 21, з’явилось ОСББ «ГрандОселя».

Каріне Айрапетян розповіла, що активно займатись будинком почали у 2017 році.

«Це доволі старенький будинок, але я пишаюсь тим, як ми його зробили. Велику роль у цьому відіграли мешканці. Вони дуже легкі на підйом і підтримують усі ініціативи. З таким підходом можна багато чого зробити. І, фактично, вже до 2021 року нам вдалось вирішити проблему з трубами опалення, відремонтувати каналізацію, зробити дах та прибудинкову територію. Крім того, в кожному з восьми під'їздів проведені ремонтні роботи, в будинку стоїть датчик погодозалежного регулювання температури опалення, що дозволяє менше сплачувати за послуги теплопостачання».

Ще 6 ОСББ

Після того, як жінка створила ОСББ у своєму будинку, до неї почали звертатися мешканці інших.

«Наприклад, у будинку по Андрія Первозваного, 2-Б, де проживають мої батьки, уже було об’єднання співвласників, але мене запросили сюди як керуючу справами. Це відносно новий однопід’їздний десятиповерховий будинок 2000 року побудови. Але і він мав ряд проблем. Завдяки мешканцям та співпраці з міською радою нам вдалось поступово привести будинок у належний стан», - ділиться спогадами вона.

У цьому будинку задіювалась програма співфінансування 30/70, що дозволило замінити системи теплопостачання, холодного та гарячого водопостачання.

Також в домі була проблема з протіканням даху. Коштом мешканців у 2022 зробили капітальний ремонт. Крім того, самостійно обладнали укриття, встановили пічку-буржуйку.

Згодом до списку ОСББ додався будинок по проспекту Космонавтів, 62. Це «хрущівка» на шість підї’здів. В рахунок першого капремонту коштом міського бюджету в домі відремонтували дах. Паркомісця на прибудинковій території обладнали за програмою співфінансування.

«Зараз по цьому будинку за рахунок міського бюджету ми очікуємо проведення капітального ремонту прибудинкової території як такої – з облаштуванням тротуарних доріжок. На жаль, війна трохи скоригувала ці наші плани», - каже голова ОСББ.

Поруч із цим об’єднанням знаходиться ще одне: по проспекту Космонавтів, 51. В цьому будинку зробили ремонт сходових клітин та дверей, частково замінили труби гарячого та холодного водопостачання, а ще – систему каналізування. Ці роботи проводились також на умовах співфінансування.

Далі Каріне Айрапетян запросили створити ОСББ за адресою проспект Космонавтів, 39. Це дев’ятиповерховий п’ятипід’їздний будинок, який можна впізнати за муралом. Спочатку він був дуже технічно занедбаним, у підвалі було по коліна води. Але ці проблеми вдалося вирішити, також відновили освітлення.

Ще одне ОСББ Каріне Айрапетян – п’ятиповерховий будинок на чотири під'їзди по проспекту Космонавтів, 10. За словами голови правління об’єднання, специфіка цього будинку в тому, що він хоч і не великий, але старий: до 1970 року забудови. Каріне Айрапетян стверджує, що враховуючи вік цього будинку, він може претендувати на два капітальних ремонти коштом міського бюджету.

Сьоме ОСББ – це також «хрущівка» на проспекті Космонавтів, 16. Будинок має шість під’їздів. У цьому ОСББ, як і в решті, зроблений капітальний ремонт електрощитових за рахунок програми співфінансування 30 на 70. Також, мешканці очікують на капітальний ремонт даху.

Як розповідає голова ОСББ, кожен з її будинків – є особливим.

«Вони можуть бути схожими ззовні, але всередині вони різні. У мене по всіх будинках тарифи варіюються від 4,5 до 6 гривень за метр квадратний, – розповідає голова ОСББ. – Наприклад, в одному будинку замінено опалення, а в іншому його ще тільки потрібно замінити, тому на це мають бути передбачені кошти, відтак тариф буде вищий».

Крім того, що Каріне Айрапетян керує сімома ОСББ, вона також з 2021 року є заступником директора однієї з управлінських компаній міста.

«Я вважаю, що кожен робить свій внесок з вірою у Перемогу щоденними справами на своєму шляху, – каже вона. – Коли до мене приходять на прийом мешканці того чи іншого будинку, я часто пропоную їм спробувати та створити ОСББ. Я вважаю, що майбутнє саме за цією формою управління будинком», – розповідає вона.

Довідково: Із запитаннями щодо створення і функціонування ОСББ у Вінниці можна звертатись за номером телефону: 59-51-81.


Теги: ОСББ

Переглядів: 2128
Поширень: 1

Останні новини