Музей Коцюбинського пошкодили росіяни

Іменем видатного письменника Михайла Коцюбинського у Вінницькій області названо чимало вулиць, а в місті Вінниця знаходиться будинок, у якому він народився та жив. Однак Коцюбинський провів у Вінниці не все своє життя, зокрема, в 1898 році він переїхав до Чернігова.

На Чернігівщині донедавна функціонував музей видатного вінничанина, але будівлю пошкодили росіяни. Тепер на відновлення об’єкту після атаки окупантів всією Україною збирають кошти. 

Про руйнування музею Коцюбинського повідомляє Мінкульт. 

Фото: офіційний сайт Міністерства культури та інформаційної політики

Будинок у Чернігові зазнав чималих руйнувань. Мінометним обстрілом у березні минулого року було знищено перекриття, постраждали стіни та ганок, вилетіли вікна та двері, а також пошкоджено окремі внутрішні елементи. Йдеться, про меморіальну книжкову шафу, деякі меблі та музичний інструмент письменника – рояль.

Раніше інтер’єр музею був саме таким, як при житті Коцюбинського. Його робочий стіл та друкарська машинка розміщувалися у вітальні. Там само знаходилася особиста бібліотека із першодруками одного із навідоміших письменників Вінниччини. 

Зараз будинок-музей потребує ремонту, тому у Міністерстві закликають відгукнутися усіх небайдужих. 

Свого часу, садиба збирала довкола себе літераторів, акторів, вчених та художників. В чернігівському будинку Михайло Коцюбинський провів 15 останніх років життя.



Переглядів: 2387
Поширень: 1

Останні новини