Порятунок річки на Вінниччині: петиція набрала необхідну кількість голосів

Врятувати річку Рось, яка бере свій початок у Вінницькому районі, просять автор та підписанти петиції, зареєстрованої на сайті Президента.

Збір підписів завершується через 6 днів, наразі петиція отримала більше 24,9 тисяч голосів, із необхідних 25 тисяч. Вже зараз можна сказати, що громадськість підтримала цю ініциативу, і тепер її має розглянути Володимир Зеленський.

Автором петиції є громадський діяч Владлен Ковтун. У тексті документа йдеться про те, що через велике антропогенне навантаження, Рось знаходиться під загрозою. Зокрема, масово гине риба та інші живі організми. Також, що вчені попереджають про тривожні перспективи забруднення довколишнього середовища.

Витік річки знаходиться неподалік від села Ординці, що у Погребищенській громаді на Вінниччині. Це одна із наймальовничіших річок України, яка протікає через Вінницьку, Житомирську, Київську та Черкаську області. 

Вона забезпечує водою сотні населених пунктів, дозволяє працювати трьом тисячам підприємств, в тому числі – сільського та рибного господарства. На ріці споруджено більше 2000 ставків, 13 малих гідроелектростанцій. 

Автор петиції зазначає, що почав збирати підписи для розробки проекту порятунку Росі, із можливістю подальшого його застосування щодо інших рік та малих річок України.

Фото: заповідник Зелені Криниці, Вінницька область - Wikimedia


Переглядів: 3985
Поширень: 21

Останні новини