Домашні заготовки: правильне замороження

Самостійно зробити напівфабрикати, підготувати на зиму овочі, фрукти й ягоди — це нескладно та зручно. Щоб їжа не зіпсувалася, заморожувати її потрібно за правилами. Розглянемо рекомендації, які допоможуть дотримуватися санітарних норм та зберегти стан продуктів.

Головні умови

Найголовніше можна скласти в правило трійки — свіжі продукти, швидка обробка, вакуум чи зіп-пакети. Це умови, яких необхідно дотримуватись перед заморожуванням. Вони взаємопов’язані між собою, тому виконання всіх трьох одночасно забезпечує зберігання властивостей продуктів.

На стан їжі впливатиме температура. Продукти, заморожені від -18 до -23 градусів можуть зберігатися приблизно рік. Термін заморозки від 0 до -8 — не більше 3 місяців. Розвантажуйте камеру та викидайте продукти, що вже пережили свій строк придатності.

Підготуйте морозилку. Помийте її та висушіть перед розкладанням заготовок. Не завантажуйте камеру повністю. Правильно розташована їжа не деформується. Якщо ви робите заготовки у великій кількості, краще придбати потужні та габаритні моделі техніки. Із підтримкою низьких температур та великими морозильними камерами – такі холодильники у Львові можна придбати для заготовок всіх видів овочів, фруктів, м’яса, риби та страв.

Терміни зберігання

Навіть за умови використання потужного приладу, пам’ятайте про особливості власне продуктів. Кожен з них залишається придатним обмежений час. Терміни популярних продуктів для заморожування до -23 градусів:

готова їжа та випічка — 30-90 днів; фрукти та ягоди — 90-180; зелень — 90-120; овочі — 90-360; м'ясо та риба — 90-360;

Ковбаси та сосиски можуть залишатися придатними до 30-180 діб. Їх рекомендують не відділяти від фабричного пакування, але помістити в окремий пакет. Будь-які розморожені продукти потрібно використати або спожити одразу.

Додаткові рекомендації

Звертайте увагу на додаткові функції холодильників. Виробляють моделі з великими боковими камерами, покращеними технологіями заморожування та охолодження — широкий модельний ряд можна подивитись на Allo.ua у Львові з доставкою містом та областю.

Використовуйте оброблені продукти. Спочатку мийте їх, насухо витирайте, ріжте. Якщо потрібна теплова обробка — варка, жарка, тушкування, – робіть це швидко та дайте продукту повністю охолонути. Заморожуйте невеликі окремі порції. Подбайте про зменшення кількості повітря в пакетах або повний вакуум. Контейнери заповнюйте максимум на 80%. Заготовлюючи м'ясо, створіть вакуум. Зверху його можна обгорнути плівкою та фольгою, це збільшить строк зберігання.

Лайфхак, взятий з ресторанного бізнесу — використовуйте маркування. Придбайте стікери, на яких будете писати дату замороження та термін придатності. Напишіть назву продукту, адже іноді складно розпізнати вид м’яса, риби, ягід чи готової страви після заморозки, особливо якщо їжа зроблена з соусом чи підливою.


Переглядів: 1166
Поширень: 0

Останні новини