Як починалася велика війна: 24 лютого 2022 року у Вінниці

24 лютого минулого року Вінниця прокинулася від звуків вибухів. О п’ятій ранку росія напала на Україну. 

Цього дня у нашому місті вперше пролунала не навчальна сирена. В країні оголосили воєнний стан та мобілізацію.  

На ранковому брифінгу представники міської та обласної влади розповіли про пошкодження об’єктів на території Вінницької області та закликали вінничан зберігати спокій. Потім стало відомо про вибухи в Калинівці, Бохониках та в Тульчині.

Наслідки ракетної атаки на Вінниччині 24 лютого 2022 року.

Фото: Суспільне

Під час обстрілу Калинівки загинули двоє військових, три десятки людей поранено, в тому числі - цивільні. Людей з Калинівки евакуйовували на автобусах.

Фото: Суспільне

У Вінниці запровадили комендантську годину від 22:00 до 07:00 ранку.

В місті почали готувати місця для переселенців в приміщеннях закладів освіти. Вінничани приносили пледи, подушки, каремати, продукти та засоби гігієни – речі першої необхідності для тих, хто тікає від війни. Представники вінницького бізнесу безкоштовно готували для військових та територіальної оборони.

Біля вінницького Центру служби крові вишикувалася величезна черга вінничан. Такі ж черги були в усіх містах Вінниччини.

Фото: Юлія Власюк

Четвер, 24 лютого 2022 року - дата яка назавжди змінила наше місто та всю країну. Ворожі війська атакували Україну з повітря та на землі, вздовж усього російського кордону. Окупанти планували захопити столицю, російський диктатор назвав це «спеціальною операцією». Вони стверджували, що цивільні об’єкти армія не атакує, завдаючи ракетних ударів по житлових будинках та цивільній інфраструктурі. 

Шостого березня обстріляли аеропорт "Вінниця". Загинуло 9 людей.

16 березня о 03:00 у Вінницькій області оголосили повітряну тривогу, близько четвертої ранку росіяни завдали ракетного удару по телевежі у місті Вінниця.

Фото: Вінницька обласна прокуратура

Однією із найтрагічніших дат для нашого міста стало чотирнадцяте липня.

Фото: Радіо Свобода

Того літнього дня у середмісті Вінниці прогриміло кілька вибухів. Зруйновано Будинок офіцерів та площу Перемоги.

Під час ракетного удару 14 липня у Вінниці загинуло 27 осіб, зокрема троє дітей, більше двох сотень людей було поранено. Наступного дня на Вінниччині оголосили День жалоби.

Фото: ДСНС

Восени окупанти почали завдавати ударів по критичній інфраструктурі, на Вінниччині були пошкоджені об’єкти енергетичної галузі. Україна звикла до відключень світла, за рік енергосистема пережила 14 масованих ракетних атак, та удари безпілотниками.

Тилові міста продовжували примайти переселенців. Вінницька громада прийняла більше 46 тисяч внутрішньо переміщених осіб.  При населенні 1,5 мільйони людей у нашому регіоні оселилося близько 200 тисяч переселенців. У Вінницю із інших областей релокувалося 266 підприємств.

За цей рік 550 разів на Вінниччині лунала сирена, загальна тривалість повітряної тривоги склала більше 22 днів. 

Сьогодні минає рік від початку повномасштабного вторгнення, найважчий рік за усю новітню історію, та за останніми підрахунками, 95% українців відчувають гордість за Україну. Вірять у Перемогу і вінничани.


Теги: війна

Переглядів: 2514
Поширень: 2

Останні новини