У Вінниці триває робота над реалізацією Зеленого курсу: що вдалося втілити у 2022 році

Вчора під час чергової сесії Вінницької міської ради прозвітували про хід виконання у 2022 році Дорожньої карти заходів Вінницької МТГ для реалізації Зеленого курсу Вінниці до 2030 року.

За словами директора департаменту економіки і інвестицій Максима Мартьянова, попри воєнний стан і складні умови, на території громади реалізували чимало природохоронних заходів. Він зазначив, що минулого року проведення видатків було обмеженим, тому фінансування деяких заходів довелося відкласти на майбутнє, попри це вдалося досягти певних завдань та розпочати рух у напрямку реалізації Зеленого курсу Вінниці.

У 2022 році розпочалась розробка Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату Вінницької міської територіальної громади до 2030 року, який буде враховувати Другий національно визначений внесок України до Паризької угоди.

“Ми постійно співпрацювали з Асоціацією міст України, Асоціацією енергоефективних міст України в напрямку енергетичного та енергоефективного розвитку Вінницької міської територіальної громади та в напрямку Європейська Енергетична Відзнака. Особлива увага приділялась просвітницькій роботі щодо кліматичних питань”, - розповів Максим Мартьянов.

Формування екосвідомості у дітей та дорослих

Минулого року в лютому відбувся учнівський форум "Від ідеї - до результату" з метою підвищення екологічної свідомості підростаючого покоління. Учасники за підсумками конкурсу учнівських екологічних ініціатив "Ековектор-2021" представили результати втілення 6 великих та 1 малого екологічних проєктів у цікавій інтерактивній формі.

Паралельно з цим, у закладах дошкільної та загальної середньої освіти проводився екологічний марафон "Ми творимо планету власноруч", під час якого з дітьми говорили про збереження довкілля, сортування сміття, використання джерел відновлювальної енергії, очищення водойм та прибережних смуг тощо.

Також у травні 2022 року в рамках акції "Квіти вдячності" біля 98 освітніх закладів висадили 5 тисяч кущів квітів як знак вдячності за допомогу з усього світу. Під час Днів європейської спадщини було проведено просвітницькі заходи за підтримки німецької урядової компанії GIZ.

Робота проводилася із дорослими вінничанами, які зацікавлені у темі озеленення та навколишнього середовища та визначенні подальших напрямів спільної роботи в рамках акції "Зелене місто у твоїх руках". Був досліджений досвід міст ЄС, таких як Афіни, Берлін та Катовіце, та отримані знання про нові кейси були презентовані мешканцям, працівникам комунальних підприємств.

Біорізноманіття та водні ресурси

Протягом 2022 року на 125 прибудинкових територіях багатоквартирних будинків висадили 1000 дерев. Ця робота буде тривати надалі, як і очистка русла Південного Бугу. У минулому році було успішно завершено перший етап відповідних робіт на ділянці від об'їзної дороги до КЗ "Вінницький ліцей №29".

Йде робота над створенням Концепції розвитку малих річок Вінниці, як частини майбутньої Концепції розвитку синьо-зеленої інфраструктури на основі річкової мережі міста. Це передбачає проведення попередніх просторових досліджень, визначення принципів та підходів до роботи з малими річками громади.

В рамках розробки концепції розвитку малих річок було проведено гідродослідження за участю фахівців Басейнового управління водних ресурсів з підтримкою GIZ, створено аналітичні схеми та проведено ряд партисипаційних заходів, на яких протестували базові складові та підходи концепції. Наразі документ на стадії завершення. Також заплановано проведення робіт з очищення річки Дьогтянець.

Були створені мапи окремих малих річок, таких як Тяжилівка, Каліча, Шістнадцята, Тринадцята та Вінничка. Про це повідомив директор департаменту економіки та інвестицій міської ради.

Промислова політика

У 2022 році розпочалась робота над «озелененням» індустріальних парків. Були внесені зміни у Концепцію Вінницького індустріального парку та розроблено Концепцію індустріального парку “ВінІндастрі” з урахуванням Декларації про Зелений курс Вінниці.

Стале харчування і зелене сільське господарство

Розроблена та затверджена Програма розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки ВМТГ на 2023-2025 роки.

“Закладам, підпорядкованим департаменту охорони здоров’я міської ради, доведена інформація, щодо пріоритетів при здійсненні закупівлі продуктів харчування, а саме надання переваги органічним та екологічно безпечним продуктам, які виробляються та вирощуються в регіоні”, — зауважив Максим Мартьянов.

Стала та розумна мобільність

Фахівці аналізували прототипи європейських і українських міст та розробили концепцію геоінформаційної системи для моніторингу стану аварійності на території міста.

В рамках оновлення комплексної стратегії міського транспорту і просторового розвитку ВМТГ проводився моніторинг аварійності на дорогах територіальної громади з виявленням причин ДТП та напрацюванням рішень для підвищення безпеки дорожнього руху. Було створено базу даних ДТП на території м. Вінниця. Також були проведенні підготовчі дослідження вулиці Грушевського: пішоходопотік, стан паркування.

Крім того, проаналізували велопішохідну інфраструктуру на вул. Келецькій та відремонтували ділянку на вулицях 600 річчя – Космонавтів.

З метою зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від пересувних джерел досягнуто зменшення простоїв автомобілів на перехрестях в очікуванні зеленого сигналу світлофора шляхом підключення 6 світлофорних об'єктів до мережі автоматизованої системи керування дорожнім рухом (АСКДР):

площа Героїв Майдану; перехрестя вул. Магістратська – вул. Архітектора Артинова; перехрестя пр-т Коцюбинського – вул. Героїв Нацгвардії; площа Перемоги; перехрестя вул. Родіона Скалецького – Зодчих; перехрестя вул. Василя Порика – Політехнічна.

“У 2022 році КП “Вінницька транспортна компанія” виконані роботи по зборці одного низькопідлогового тролейбуса «VinLine», який обладнано системою автономного ходу. Тролейбус відрізняється від попередніх версій більшою енергоощадливістю.

Також, у 4 кварталі 2022 року було закуплено 20 одиниць вживаних тролейбусів польського виробництва Solaris, які замінять частину застарілих тролейбусів радянського виробництва ЗіУ-9. Це дозволить забезпечити економію електроенергії і відповідно покращить якість повітря”, — наголосив Максим Мартьянов.

Наостанок він додав, що протяжність велосипедної мережі у ВМТГ у 2022 році була збільшена на 2,2 км. Роботи по облаштуванню велосипедних доріжок виконувались в рамках комплексної реконструкції вулиць та доріг, зокрема вул. Якова Шепеля та вул. Сергія Зулінського, смт Десна. Таким чином загальна протяжність веломережі на кінець минулого року склала 90,7 км.


Переглядів: 1344
Поширень: 3

Останні новини