Коли Прощена неділя у 2023 році: що не можна робити, народні прикмети і традиції

З 20 по 26 лютого в Україні відзначається Масниця, її заключний день називається Прощеною неділею. У цьому матеріалі розповідаємо, що, за традицією, не можна робити цього дня та як правильно просити пробачення.

Після Прощеної неділі розпочинається Великий піст, що триватиме до Великодня. Інші назви для Прощеної неділі - Сиропусна неділя, Прощений день, Сиропуст. На цей день все ще дозволяється вживати яйця та молочні продукти. Проте, головна традиція полягає в тому, щоб вибачитися перед близькими, друзями та знайомими, та попросити про пробачення.

У цей день краще уникати дій, які можуть образити інших, а саме - конфліктів, сварок та грубості. Замість цього, cлід вирішувати суперечки , проявляти повагу та любов до близьких та знайомих та спілкуватися з ними мирно та доброзичливо.

Коли Прощена неділя 2023 року - дата

Прощена неділя є перехідним святом, його дата пов'язана зі святкуванням Великодня.

У 2023 році воно випадає на 26 лютого. Наступного дня для вірян розпочнеться Великий піст, під час якого заборонено споживати рибу, м'ясо,  сирні та молочні продукти, яйця, а також у деякі дні - гарячі страви, приготовані з олією. Ця заборона триватиме до 16 квітня. У 2023 році саме в цей день християни східного обряду святкуватимуть Воскресіння Христове.

Що не можна робити у Прощену неділю

У Прощену неділю, Церква радить вірянам утриматися від вживання алкогольних напоїв та м'ясних страв, щоб краще підготуватися до Великого посту. Крім того, цього дня не слід займатися різноманітними роботами, такими як шиття, вишивання, прання, в'язання, прибирання та важка фізична праця. Необхідно утримуватися від лайки, образ та крику на дітей. Якщо хтось просить вибачення, потрібно згодитись.

Після трапези не слід прибирати стіл, вважається, що це погана прикмета. Відповідно до народних звичаїв, всі страви залишаються на столі під захистом рушника, який символізує добробут і щастя в домі. 

Згідно з народними переказами, у Прощену неділю відбувається Страшний суд, тому не варто згадувати про свої гріхи та виходити з дому після заходу сонця.

Народні традиції цього дня

Початок Прощеної неділі передбачає відвідування храму, де священик читає проповідь, а усі просять вибачення за свої гріхи, які вчинили свідомо чи несвідомо. У Євангелії навіть згадується фраза, яка закликає прощати іншим, щоб Отець також пробачив провини. 

Зранку віряни просять про пробачення у всіх членів родини. В давнину дорослі діти відвідували батьківський дім, щоб попросити прощення і знову поєднатися із родиною.

Традиційною частиною Прощеної неділі є відвідування могил, де просять вибачення у тих родичів, з якими не можна більше поговорити. 

Ще однією важливою традицією є символічне спалювання опудала з соломи, що символізує зиму.

Як просити вибачення у Прощену неділю

Ранкова традиція полягає в тому, що людина просить вибачення у всіх своїх родичів. Традиційно, спочатку старші члени сім'ї вибачаються перед молодшими. 

Якщо вас просять про вибачення, то потрібно сказати: "Бог простить і я прощаю".

Якщо ви наразі не готові вибачити цю людину з якихось причин, то можна сказати: "Я поки не можу тебе пробачити, але я щиро бажаю, щоб Бог пробачив тебе".

Просячи вибачення, людина просить не судити її, натомість визнає, що завдала болю своїми словами або вчинками, та щиро про це жалкує.

Народні прикмети 

Якщо ластівки вже прилетіли — скоро потепління. Східний вітер — чекайте на потепління, з південний — погода буде тепла, але дощова, північний — будуть холоди.

Читайте також: Календар свят на 2023 рік - всі свята за місяцями


Теги: свята

Переглядів: 40249
Поширень: 59

Останні новини