У Вінниці обговорили перспективи розвитку індустріальних парків в Україні

Нещодавно Вінницю відвідала делегація із Києва, аби ознайомитися із досвідом нашого міста та напрацювати зміни до закону «Про індустріальні парки».

Вчора відбулася міжвідомча нарада за участі урядовців, народних депутатів, представників місцевого самоврядування, органів виконавчої влади та бізнесу. Обговорювали питання розвитку індустріальних парків. Йшлося також про розв'язання проблем, які сповільнюють розвиток індустріальних парків в Україні.

Розвиток індустріальних парків: досвід Вінниці

Індустріальні парки – є майданчиками, завдяки котрим наша країна спроможна розвивати експортоорієнтовану промисловість із доданою вартістю. Це, в свою чергу, є каталізатором підвищення рівня життя українців.

На думку заступника голови Комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради Дмитра Киселевського, працювати на економічний розвиток потрібно вже зараз, не чекаючи перемоги та повоєнного відновлення. Він розповів про законопроєкт, який має на меті спростити ведення бізнесу на базі таких промислових майданчиків.

«Індустріальні парки (ІП) в розумінні нинішнього українського законодавства - це ділянка землі промислового призначення розміром від 10 до 1000 га, на якій діє ряд податкових та митних пільг і держава, або громада (у разі наявності грошей) може фінансувати підведення інфраструктури та мереж до цієї території»,  – сказав Дмитро Киселевський.

Він пояснив, що йдеться про скасування імпортного мита, імпортного ПДВ, та право не платити 10 років податок на прибуток за умови його реінвестування. Ці податкові пільги вже набули чинності. 

Також закон передбачає право скасовувати або знижувати ставки за місцевим податком по землі, рішенням органів місцевої влади.

«Вінницька міська рада цим правом скористалася і я вважаю, що це дуже позитивно. Це свідчить про те, що громада вступила в конкуренцію за інвестора, йде на зустріч в тих повноваженнях, які є», — зауважив Дмитро Кисилевський.

Війну виграє економіка

Під час наради міський голова Вінниці Сергій Моргунов акцентував на тому, що потрібно докладати всіх зусиль для того, щоб ІП стали територією зростання та працювати над тим, щоб інвестиції заходили у нашу громаду.

«Ні для кого не секрет, що битви виграє армія, а війну - економіка. Саме тому підтримка вітчизняного виробника та місцевого бізнесу є пріоритетом розвитку економічного потенціалу. Одним з основних чинників є і створення індустріальних парків», - сказав Сергій Моргунов.

Очільник громади подякував депутатам, які ефективно працюють над законодавчими ініціативами заради покращення інвестиційного клімату та роботи індустріальних парків. 

За його словами, місцеві органи влади та регіональні виконавчі органи повинні створювати належні умови для роботи бізнесу. Облаштування інфраструктури не має бути покладеним цілковито на підприємців.

«Паралельно, одним з наших основних завдань є повернення людей, які виїхали з України в силу тих чи інших обставин. Для цього потрібно адаптувати та створити якісні робочі місця», –  сказав міський голова.

За його словами, йдеться не лише про будівництво заводів. Потрібно комплексно підходити до таких проектів, щоб люди мали не тільки місце для праці, але й високий рівень життя.

«Ми повинні створити відповідні екосистеми, де комфортно зможуть жити люди: якісні послуги, якісна освіта та підготовка кадрів, охорона здоров'я, відпочинок, культура та спорт», – наголосив Сергій Моргунов. 

Перспективи розвитку індустріальних парків на Вінниччині

За словами голови Вінницької ОВА, держава в цілому та будь-який регіон зокрема не матимуть можливості розвиватися та залучати нові технології без інвестування. Наша область має потенціал стати центром промислового розвитку та місцем розташування багатьох стратегічних підприємств та реального сектору економіки.

«Це буде можливим завдяки спільній роботі органів місцевого самоврядування та державної влади. Вінниччина має високий рівень транзитивності своєї території, сприятливий інвестиційний клімат, близькість до транспортно-логістичної системи до країн ЄС», — сказав він.

Голова Вінницької обласної Ради Вячеслав Соколовий підкреслив, що для Вінницького регіону важливе створення належних умов для започаткування нових індустріальних парків, спираючись на практичний досвід вже діючих у Вінниці. ВІн розповів, що у 2021 році було створено робочу групу, яка контролювала роботу територіальних громад зі створення ІП. 

«Вже у 2022 році, під час війни, громади, які опрацьовували свої пропозиції, змогли дуже швидко запропонувати ті чи інші майданчики для релокованих підприємств і це дало подвійний ефект. Наші друзі з інших областей, підприємці, бізнес змогли дуже швидко відновити свою роботу», – сказав голова Вінницької обласної Ради.

Також Вячеслав Соколовий розповів, що із територіями, де створюватимуть індустріальні парки уже визначилися. Йдеться про Ямпіль, Погребище, Козятин, крім того активно працюють Гнівань та Якушинці. 

Роботу проводять, враховуючи важливий практичний досвід індустріальних парків у Вінниці.



Переглядів: 1379
Поширень: 0

Останні новини