Перенесення домену. Основні аспекти трансферу домену між реєстраторами

Перенесення домену (трансфер) – процедура, яка передбачає зміну реєстратора для домену сайту. Провести його можуть лише власники цього домену або ті, хто має доступ до облікового запису реєструючої компанії. Трансфер – захід, який проводять з урахуванням нормативів реєстратора доменної зони та за дотримання заходів безпеки. Про те, в яких випадках і як він повинен виконуватися, дізнаєтесь у статті.

Визначення коду трансферу

Код EPP (код Auth, Authcode) – унікальний та секретний код авторизації, який призначається реєстратором доменного імені. При зміні домену він підтверджує, що той дійсно належить людині, яка подала заявку. Від останнього можуть знадобитися документи, що засвідчують особу, та ідентифікатор компанії, де буде зареєстровано нове доменне ім'я.

Код авторизації є послідовністю рандомних символів і знаків. Надати його може лише поточний реєстратор. Знайти код EPP можна, зайшовши в панель керування домену.

Як розпочати процедуру

До початку перенесення власник повинен переконатися, що в майбутньому зможе вносити зміни. Нова компанія, що займається обслуговуванням, має надати доступ до опцій, за допомогою яких можна буде в процесі продовжувати термін дії, змінювати NS-сервер та контакти, керувати DNS-зоною тощо.

Сама процедура перенесення відбувається у два етапи:

    Отримання секретного коду авторизації у старої компанії. Заповнення заявки на трансфер у нової компанії.

Отримавши код авторизації, потрібно сплатити за перенесення домену. Тільки після цього процес буде запущено. У деяких випадках потрібно підтвердити заявку через посилання на електронну адресу.

Термін дії коду трансферу становить 30 днів. Якщо за цей час власник так і не запустить процедуру, реєстратор заблокує домен. Якщо він передумає переходити в нову компанію, що обслуговує, то може заблокувати його вручну. Після цього власник зможе користуватися доступними інструментами та за необхідності перепродавати домени.

Коли у переносі домену можуть відмовити

Існують різні ситуації, за яких може знадобитися змінити реєстратора доменної зони. Зазвичай трансфер проводять, якщо:

потрібно об'єднати домени від різних українських реєстраторів, щоб було простіше керувати ними; знайшовся постачальник послуг з більш демократичними тарифами; потрібно «переїхати» до компанії, яка надає сервер (хостер); матеріально-технічна база поточного реєстратора не відповідає масштабу проекту та не надає потрібних інструментів управління; змінилася сфера діяльності компанії, яка займалася обслуговуванням.

Є також ситуації, за яких неможливо здійснити перенесення. Найчастіша з них – ndash; закінчення терміну реєстрації. Це може статися й у тому випадку, якщо минуло замало часу після останньої процедури. У трансфері може бути відмовлено, якщо з моменту реєстрації українського домену пройшло менше 7 днів, міжнародного – 1000 грн. менше 60 днів. Якщо домен знаходиться в .tv, блокування знімають протягом 15 днів до закінчення терміну його дії.

Якщо при першому заповненні облікового запису власник вказав неправильні контакти, йому можуть відмовити у перенесенні. Щоб зняти блокування, потрібно зайти в панель керування і заповнити заявку на зміну контактів. Якщо на початку не до кінця пройти процес верифікації облікового запису, також можна отримати заборону на трансфер.

Важливі нюанси при трансфері

Перенесення домену здійснюється за правилами, встановленими поточним реєстратором. Обслуговуюча компанія має право вимагати паспортні дані власника або встановлювати терміни продовження договору.

Під час трансферу також потрібно врахувати такі нюанси:

    Право прискорити процедуру є лише у поточної компанії, яка обслуговує домен. Для початку перенесення потрібно звернутися за допомогою на технічну підтримку. Тут потрібно заповнити заявку, вказавши доменні імена та причину зміни постачальника послуги. Змінити NS можна лише після завершення трансферу. Інші дані можна коригувати в процесі.

Якщо власника не влаштовують тарифи реєстратора, перед початком перенесення йому краще вивчити умови інших постачальників послуг. Однак орієнтуватися лише на ціни не можна. Зараз легко натрапити на недобросовісних реєстраторів, які навмисне занижують тарифи, а потім раптово йдуть з українського ринку. У майбутньому такого постачальника буде складно забрати своє доменне ім'я.

Висновок

Перенесення домену – важливий захід, при проведенні якого потрібно враховувати поточні нормативи реєстратора доменної зони та дотримуватись заходів безпеки. Якщо він пройшов правильно, з моменту підтвердження до повної зміни піде близько 5 днів. Після цього можна перевірити домен. Щоб прискорити процедуру, власникам потрібно своєчасно реагувати на електронні листи, які надсилатиме реєстратор.


Переглядів: 1173
Поширень: 0

Останні новини