У Вінниці працюють над створенням «Музею мужніх»: експозиція налічує більше 800 предметів

У Вінниці створюють «Музей Мужніх», присвячений українським героям Революції Гідності та російсько-української війни. Про це повідомляє туристичний сайт Visit Vinnytsia. 

Через повномастшабне вторгнення ремонтні роботи і відкриття «Музею Мужніх» перенесли, однак процес його створення безперервно триває.

Зараз експозиція налічує більше 800 предметів: особистих речей Героїв, нагород, світлин, документів, форми, зброї та спорядження.

Частина із експонатів представлена у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї на виставці «України щит». Виставка розміщена у трьох залах. В майбутньому експозиція буде знаходитися у окремому приміщенні за адресою вул. Пирогова, 148.

Планується, що музей буде інтерактивним: він «говоритиме» голосами Захисників, їхніх рідних, медиків, волонтерів і переселенців. Команда музею для цього записує відеоінтерв’ю.

В «Музеї мужніх» обладнають спеціальну залу для показу кінострічок, тематичних лекцій, наукових зустрічей тощо. Концепція майбутнього закладу передбачає, що він стане форумом для обговорення суспільно важливих питань.

Колекцію доповнюють завдяки потужній підтримці волонтерів. Речі для майбутнього музею передають ветерани та військові, які зараз несуть службу. 

Зокрема, серед експонатів є контейнер від українського протитанкового ракетного комплексу «Стугна-П», дрон «DJI Phantom 2», який свого часу ефективно здійснював аеророзвідку, та багато іншого. За допомогою військових та волонтерів, навіть відтворили справжній бліндаж.

На експозиції будуть і предмети ворожої армії: сухпайки, касетні боєприпаси, зразки форми, радіостанція, дула від кулеметів тощо.

Про створення «Музею Мужніх» вперше повідомили у січні 2021-го року. Тоді Вінницька міська рада виділила приміщення для відокремленого підрозділу. Ідея створення музею належить Зої Кузьменко, матері Максима Шимка – Героя Небесної Сотні.

Ініціативу підтримала міська влада та спілка учасників АТО/ООС. В той час Вінницький обласний краєзнавчий музей вже працював над створенням експозиції. У 2022 році проект реконструкції вже був готовий, створили дизайн та концепцію, але не встигли почати ремонтні роботи. 

Нагадаємо, що нещодавно у обласному краєзнавчому музеї відкрили експозицію "Герої мого краю. Азов"

Фото - vinnytsia.city


Теги: музеї

Переглядів: 1230
Поширень: 0

Останні новини