Яке сьогодні свято – 2 березня: все про цей день, яке церковне свято

Сьогодні, 2 березня, в світі відзначають Всесвітній день психічного здоров'я підлітків і Міжнародний день сірників. Також цього дня віряни вшановують святого Теодора Тирона. 

2 березня 2023 року — це четвер, 372-а доба повномасштабної війни в Україні. Ще 303 дні лишається до Нового року.  Яке сьогодні свято – розповідаємо у матеріалі.

Яке церковне свято 2 березня

У церковному календарі 2 березня – є днем пам’яті Теодора Тирона, святого мученика. Він був воїном у Римській імперії, якого звинуватили в підпалі храму язичників. Його примушували зректися християнської віри, однак він не скорився.

Тоді Теодора ув’язнили та прирекли на голодну смерть. Однак він через деякий час вийшов живий та неушкоджений. Тоді його схопили та примушували зректися віри вдруге. Коли Теодор не погодився, його піддали тортурам та засудили на спалення. 

Яке сьогодні міжнародне свято 

В Україні 2 березня відзначають Міжнародний день сірників. Науковці стверджують, що людина навчилася контролювати вогонь близько мільйона років тому. Це набуло особливого значення в епоху неоліту. Початково вогонь здобували шляхом тертя двох сухих дерев'яних паличок одна об одну. Пізніше людство звернуло увагу на розповсюджену мінеральну речовину – кремінь, за допомогою якого навчилися висікати іскри та підпалювати сухі рослини.

Китайці винайшли прототип сірників ще в Середні віки, проте тоді це був лише додаток до кресала. Перший сірник створив помічник французського хіміка Жан Шансель, у 1805 році. Голівку сірника він виготовив із сірки, цурку, гуми та хлорату калію. До сірника додавалася спеціальна ємність із сірчаною кислотою. Для підпалювання, попередньо його потрібно було змочити у цій рідині. 

Двадцять років потому хімік Джон Вокер створив сірники, які запалювалися тертям об наждачний папір. Однак цей винахід мав випромінював сморід та міг зайнятися будь-якої миті. За кілька років француз Шарль Соріа створив сірники з білого фосфору. Проте згодом виявилося, що речовина є дуже токсичною. Згодом для виготовлення сірників почали використовувати червоний фосфор. 

Також 2 березня відзначають Всесвітній день психічного здоров'я підлітків. Це свято є новим, воно започатковане всього кілька років тому. Психічне здоров'я підлітків є надзвичайно важливим для їхнього фізичного, соціального та емоційного добробуту. Негативні наслідки психічних проблем, таких як депресія та тривожність, можуть бути відчутними у вигляді проблем з поведінкою та навчанням.

Крім того, 2 березня святкують День народження компакт-диска. Цього дня у 1983 році компанії Philips, Polygram та Sony продемонстрували перший в світі компактний диск. Першою композицією, яку відтворили таким чином стала Дев'ята симфонія Бетховена. 

Народні традиції та прикмети 

Наші предки мали чимало традицій та народних прикмет для 2 березня:

туманна погода цього дня віщує холодний травень; якщо ворони та граки купаються в калюжах – чекайте тепла; яскраво світить місяць – до гарного врожаю; дощова погода  — до щедрого урожаю пшениці.

Сьогодні святкують іменини: Мар’яна, Пилип, Федір, Феодосій, Роман та Порфирій.

Що не можна робити у цей день:

сьогодні не варто влаштовувати застілля; не можна переїдати та вживати алкоголь; не слід відмовляти тим, хто просить милостиню.

Читайте також: Календар свят на 2023 рік – всі свята за місяцями


Теги: свята

Переглядів: 5772
Поширень: 8

Останні новини