Яке сьогодні свято – 4 березня: все про цей день, яке церковне свято

Сьогодні, 4 березня у світі відзначають день проти сексуальної експлуатації, а віряни вшановують святих апостолів від 70-ти Архипа і Филимона та рівноапостольної мучениці Апфії. 

4 березня 2023 року — це субота, 374-я доба повномасштабної війни в Україні. Ще 301 день лишається до Нового року. Яке сьогодні свято – читайте у матеріалі.

Яке церковне свято 4 березня

В церковному календарі 4 березня – це день пам’яті святих апостолів від 70-ти Архипа, Филимона та мучениці рівноапостольної Апфії – сподвижників та учнів святого Павла.

Архип був єпископом, у сан його рукоприклав апостол Павло. Филимон був шанованим громадянином міста Колоси, у Фригії. У його оселі проводили таємні богослужіння. Дружиною його була Апфія, вона приймала вдома мандрівників, нужденних та хворих.

У часи імператорства Нерона, усіх трьох засудили за проповідування християнства. Апостола Архипа жорстоко зарізали, а Филипа і Апфію до смерті закатували.

Яке свято 4 березня

В усьому світі та Україні сьогодні відзначають День боротьби проти сексуальної експлуатації. Дату започаткувала неурядова організація GIPF в 2009 році. Багато жінок змушені вдаватися до проституції, чи потрапляють в сексуальне рабство. Щороку майже мільйон людей стає жертвою торгівлі та сексуальної наруги. Привертати увагу до питання сексуальної експлуатації надзвичайно важливо.

4 березня також відзначають Міжнародний день скрапбукінгу. Свято є нестандартним, але дуже цікавим. Скрапбукінг – це термін, у якому поєднані два англійських слова. Буквально його можна перекласти як «вирізки книжки». Це заняття є різновидом рукоділля, коли виготовляють оригінальні альбоми. 

Крім того, 4 березня святкують Міжнародний день ігрових майстрів. Професійне свято започаткували у 2002 році. Професія майстра гри полягає у тому, щоб створювати різноманітних персонажів, сюжетів для ігор тощо.

Також 4 березня – День народження мікрофона. У цей день в 1877 році винахідник Еміль Берлінер запатентував мікрофон. Сьогодні без його винаходу важко уявити музичну та відеоіндустрію.

4 березня також відзначають День боротьби з ожирінням. Дату започаткували у 2015 році. За офіційною статистикою, 30% населення Землі має проблему надлишкової ваги або ожиріння. Це явище у світі з кожним роком стає все загрозливішим. За рік від ожиріння помирає більше двох із половиною мільйонів людей. Крім того, люди із надмірною вагою, як правило, мають захворювання судин та серця, а також опорно-рухового апарату.

Народні традиції та прикмети на 4 березня

Наші предки мали деякі прикмети для цього дня:

якщо вдень йде сніг – до поганого урожаю; у небі високо літають ворони – до похолодання та снігопаду.

В давнину 4 березня люди старалися зробити більше добрих справ. Також вважалося, що чим більше страв приготуєш вдома цього дня – тим більше буде достатку у житті.

Сьогодні іменини у Богдана, Макара, Євгенія та Євгенії, Максима, Архипа, Микити, Дорофія і Филимона.

Що не можна робити сьогодні:

Справи, започатковані 4 березня не принесуть ніякої радості, тому не слід нічого починати. Не варто дивитися вночі на зорі – за повір’ям так можна прикликати біду.

Теги: свята

Переглядів: 1724
Поширень: 3

Останні новини