Люстра Джакометті продається на аукціоні майже за $3,5 млн після того, як коштувала $300

Люстру вартістю всього 250 фунтів стерлінгів (300 доларів США) з лондонського антикварного магазину продали у вівторок більш ніж в 11 000 разів дорожче, виручивши 2,92 мільйона фунтів стерлінгів (3,5 мільйона доларів США).

Відмітний світильник Альберто Джакометті спочатку належав покійному другові і меценату британського художника Джона Кракстона Пітеру Вотсону, колекціонерові і прихильнику мистецтва. Приблизно 1960 року Кракстон проходив повз магазин і помітив колекцію Вотсона.

Джакометті, швейцарський художник і скульптор, найвідоміший своїми скульптурами витягнутих фігур, такими як "Людина в блакитному" і "Людина, яка йде", які є одними з найдорожчих скульптур, коли-небудь проданих на аукціоні. Ця люстра була однією з кількох його характерних робіт, які передавали його "скульптурну мову", створену під впливом сюрреалізму. У віці 64 років він помер 1966 року.

Бронзова скульптура заввишки 53 дюйми і завширшки 60 дюймів із золотисто-коричневою патиною була оцінена в 2,5-3,5 мільйона фунтів стерлінгів (3-4,2 мільйона доларів). Іншу люстру Джакометті продали за понад 9 мільйонів доларів 2018 року.

Стаття була підготовлена нашими партнерами у сфері азартних ігор і лотерей. Грайте тільки в надійних онлайн казино та отримуйте бонус до 400 грн за реєстрацію без депозита.

Відкриття для колекціонерів

Вотсон замовив люстру під час відвідин Парижа, де жив і працював Джакометті, в 1946 або 1947 році, згідно з каталогом аукціону Christie's, наданим CNN перед продажем. 

Передбачуваним одержувачем був відомий лондонський журнал про літературу і мистецтво Horizon, одним із засновників якого був Вотсон. Люстра перебувала в офісі до закриття журналу в 1950 році, після чого була прибрана на зберігання.

Після смерті Вотсона через десять років Крекстон виявив люстру в антикварному магазині, купив її і встановив у музичній кімнаті свого будинку в Гемпстеді, Північний Лондон. Крекстон помер 2009 року, і його спадщина продала люстру на аукціоні.

Старший фахівець Christie's і глава відділу вечірніх продажів 20-го століття Мішель МакМуллан назвала люстру "самостійним твором".

Поєднання мистецтва та дизайну в шедеврі, який продано на аукціоні

Відмінною особливістю скульптури є те, що в інтерв'ю CNN у січні МакМуллан назвала її злиттям робіт і стилів Джакометті, не схожим на жодне інше, що вона бачила в скульптора.

Вона зазначила: "Я просто вважаю, що це прекрасне поєднання скульптурної мови Джакометті в парі з вишуканістю його робіт у сфері дизайну".

Бронзова скульптура Джакометті 1956 року під назвою "Femme debout" також була виставлена на аукціон у вівторок і продана за 2,56 мільйона фунтів стерлінгів (3 мільйони доларів).


Переглядів: 751
Поширень: 1

Останні новини