Яке сьогодні свято – 7 березня: все про цей день, яке церковне свято

Сьогодні, 7 березня, відзначають День народження телефона і Всесвітній день дитячого телебачення та радіомовлення. На сьогодні припадає кілька релігійних свят – православні вшановують Маврикія та 70 святих мучеників Апамейських, а юдеї відзначають Пурім.

Сьоме березня 2023 року – це вівторок, 377-а доба повномасштабної війни в Україні. Яке сьогодні свято – розповідаємо у матеріалі.

Яке церковне свято 7 березня

7 березня – відзначають церковне свято Маврикія та 70 святих мучеників Апамейських. Жив святий Маврикій у третьому столітті, служив воєначальником у місті Апамеї. В часи царювання імператора Максиміліана Галерія християн переслідували, язичники поскаржилися правителеві на Маврикія.

Святого схопили та разом із його сином Фотіном судили. Однак вони не зреклися віри, тоді їх обох піддали тортурам, і навіть випробовували вогнем. На очах у Маврикія сина жорстоко стратили. Сімдесятьох воїнів, що стали на захист праведника відіслали на болота, прив’язали до дерев та помастили медом. Їх до смерті зажалили комахи. Бездушний диктатор не дозволив поховати тіла жертв, але християни провели таємне погребіння мучеників уночі.

Яке сьогодні міжнародне свято

7 березня – це свято Пурім. Святкування встановлене на згадку про порятунок євреїв від знищення владою Персії у 5 столітті до нашої ери. Цього дня зазвичай читають сувій Есфір, де розповідається про ті старовинні події, веселяться та готують традиційну трикутну випічку.

Також 7 березня - Всесвітній день дитячого телебачення і радіомовлення. Дату встановили для привернення уваги суспільства до прав дітей. Цього дня на телевізійних каналах прийнято транслювати дитячі фільми та програми, а також малеча може спробувати свої сили у професії ведучого.

А ще 7 березня в усьому світі відзначають Міжнародний день поля. Подію вперше відзначили у Аргентині у 20 столітті. Вона підкреслює важливість сільськогосподарських угідь для загального благополуччя та привертає увагу до проблем екосистеми та земельних ресурсів.

Також сьогодні День народження телефона. Саме 7 березня винахідник Александр Белл запатентував прилад. Насправді перший телефонний апарат створив італійський винахідник Антоніо Меуччі, за 16 років до Белла. Однак він не оформлював патент на розробку.

Ще 7 березня відзначають День бути почутим. Таке цікаве свято заснували для тих, хто бажає поділитися своїми мріями, планами та думками. Воно важливе для стартаперів, представників малого бізнесу та усіх тих, хто намагається продемонструвати світові свої ідеї.

Також 7 березня – свято День дудла. Вперше слово "doodle" використали у 17 столітті, ним називали дурників та простаків. Воно, ймовірно, має німецьке походження, у буквальному перекладі означає «нічний ковпак». Сьогодні дудлами називають характерні малюнки, що поєднують стиль скетчу із елементами коміксу та мультфільму.

Народні традиції та прикмети

Наші предки спостерігали, який сьогодні день та мали звичай робити прогнози щодо погоди та інших явищ у майбутньому:

якщо сильний туман – буде дощове літо; почали гніздуватися граки – до скорого похолодання; на річці досі стоїть лід –  не чекайте гарної риболовлі.

Також на свято Маврикія мали звичай готувати обрядову страву із розсолу, прянощів та м’яса, який називали «чорною юшкою».

Сьогодні іменини у Панаса, Петра, Пилипа, Вавила, Михайла, Федора й у Анфіси.

Що не можна робити в цей день

заборонено вбивати павуків, які снують павутину в оселі -накличете біду та злидні; не варто вживати лайку та вступати у суперечки; не слід вдаватися до ретельного прибирання, щоб не повимітати з дому радість і достаток; одягати старий одяг не слід, щоб не притягнути до себе недуги і різноманітні проблеми.

Читайте також: Коли переходять на літній час 2023 року в Україні


Теги: свята

Переглядів: 4145
Поширень: 13

Останні новини