Як святкують 8 Березня у світі і чи скасували свято в Україні: все про Міжнародний жіночий день

За кілька днів до 8 Березня у соцмережах почали з’являтися кліше типу «Свято жіночності та краси». Однак це не має стосунку до справжнього Міжнародного жіночого дня, іншою назвою якого є День боротьби за права жінок. Що це за свято та які традиції святкування є у інших країнах дізнайтеся у нашому матеріалі.

Міжнародний день жінок: як з'явилося свято 8 березня

З середини 19 століття жінки почали організовувати мітинги, метою яких було досягнення рівних прав. Саме ці заходи зумовили появу свята 8 Березня.

У цей день у 1857 році робітниці Нью-Йоркських фабрик влаштували демонстрацію. Жінки хотіли отримувати таку ж зарплатню, як і чоловіки. Крім того, активістки привернули суспільну увагу до питання освіти, права голосувати на виборах та поліпшення трудових умов. Так у світі почали виникати жіночі профспілки.

На початку 20 століття, знов у Нью-Йорку, 15 тисяч жінок вийшли на мітинг. Згодом у Данії пройшла друга Міжнародна коференція працюючих жінок. На ній активістка Роза Люксембург та очільниця групи соціал-демократичної партії Німеччини Клара Цеткін запропонували ідею започаткувати Міжнарожний жіночий день. Свято створювалося з метою боротьби за жіночі права.

Ідея свята знайшла велику підтримку серед країн соціалістичного табору. Однак спочатку його відзначали у лютому. 
Відзначати 8 березня Міжнародний жіночий день або День боротьби за права жінок вирішили в ООН у 1975 році. 

Святкування 8 Березня – традиції в Україні

Традиційно в Україні Міжнародний жіночий день асоціюється не із боротьбою за права, а із квітами та подарунками. Справжня причина, чому замість демонстрацій з’явилася банальна букетна традиція невідома.

Є думка, що у радянському союзі свідомо прийшли до викорінення боротьби за права жінок. Поступово у країні совєтів зникали жіночі відділи, котрі займалися агітацією та освітою. Справжню тематику свята замінили на оспівування весни та материнства.

В Україні справжній сенс свята став останнім часом відроджуватися. Цьому посприяли різні громадські та міжнародні організації.

8 Березня в Україні: скасували чи ні

Цього року 8 Березня припадає на середу, день мав би бути державним вихідним, однак ситуацію змінив військовий стан. Хоча офіційно свято ніхто не відмінив, українці не відпочиватимуть, а вийдуть на роботу. 

Зараз у Верховній Раді зареєстровано одразу декілька законопроектів стосовно перенесення чи скасування події. Зокрема, як альтернативу пропонують відзначати День українки 25 лютого.

Перед ухваленням того чи іншого рішення вирішили врахувати суспільну думку. Нещодавно у додатку «Дія» проводилося голосування, результати якого показали, що переважна більшість українців за те, щоб залишити вихідний 8 Березня.

Як святкують 8 Березня у світі

Не дивлячись на те, що свято започатковане заради розширення жіночих прав, у різних країнах власні традиції святкування.

США. Березень місяць в цій країні присвячується жінкам. У 80-х роках президент призначив цілий Національний тиждень жіночої краси. В цьому місяці по країні проводять лекції на тему гендерної рівності. Крім того, президент США щороку оголошує промову у Міжнародний жіночий день. Американці протягом березня вшановують видатних жінок-співвітчизниць.

Італія. У Міжнародний жіночий день в Італії вітають яскравими мімозами. Ці квіти вважають символами ніжності і сили. Жінкам дарують солодощі у формі квітів.

Китай. В комуністичній країні свято відзначають з кінця 40-х років минулого століття. На підприємствах 8 березня діє скорочений день. В Китаї на свято дарують матерям та дружинам різноманітні подарунки. 

Ізраїль. Подію не святкують у цій країні на державному рівні. Однак серед ізраїльтян з кожним роком дата набуває все більшої популярності. День святкування межує із юдейським святом Пурім, котре традиційно відзначають із гучними веселощами та гуляннями.  

Велика Британія. У Сполученому Королівстві 8 березня проводять інформаційні заходи для населення щодо соціальних та політичних проблем жіноцтва. Влаштовують семінари та дискусії, концерти. Нерідко відбуваються благодійні збори коштів для організацій, котрі обстоюють права жінок.

Іспанія. У цій країні не святкують, а влаштовують протести та демонстрації, висловлюючи власне незадоволення гендерною дискримінацією, соціальною нерівністю та сімейним насильством. Феміністки організовують мітинги. Зокрема, у 2018 році більше пяти мільйонів жінок провели цілодобовий страйк.

В'єтнам. За стародавньою традицією цього дня відзначали свято на честь сестер Чинг, котрі були патріотками та захищали країну. Згодом два свята поєдналися у одне, цю подію тут відзначають із великою серйозністю.

Уганда. На Міжнародний жіночий день в Уганді є доволі цікава традиція. Із давнини тут існує легенда, що жінка вдарила бога дерев’яним ціпком 8 березня. Після цього земля стала червоною та зникла вода. Тому на Міжнародний жіночий день мешканки країни прикрашаються та влаштовують танці, аби задобрити вищі сили.



Переглядів: 43991
Поширень: 74

Останні новини