Яке сьогодні свято – 10 березня: яке церковне свято, все про цей день

Сьогодні, 10 березня, за церковним календарем вшановують пам'ять священнослужителя Тарасія, а в Україні святкують День Державного Гімну.

Десяте березня 2023 – припадає на п’ятницю, 380-у добу повномасштабної війни в Україні. Яке сьогодні свято – розповідаємо у матеріалі.

Яке 10 березня церковне свято

10 березня за церковним календарем — це день пам’яті священнослужителя Тарасія, єпископа Константинопольського. Він був народжений у родині патриціїв Георгія та Єнкратії. У Константинополі отримав хорошу освіту та виховання. Згодом став писарем та радником при імператорському дворі Костянтина VII Багрянородного.

В ту пору в Церкві поширювалася єресь іконоборства. Тодішній патріарх Константинопольський — святитель Павло — маючи слабкий характер, був неспроможний цьому протистояти. Він пішов у монастир, перед цим повідомивши, що його наступником може стати лише Тарасій, який на той час був мирянином.

Тарасія звели на престол у 784 році, і протягом двадцяти двох років він із великою мудрістю очолював Церкву, дотримуючись аскетичного життя. Він витрачав свої заощадження на благодійність, допомагав бідним та немічним. 

Тарасій безстрашно викрив на брехні імператора Костянтина – той обмовив власну дружину та замкнув її у монастирі. Священнослужитель не погодився розірвати імператорський шлюб, тому впав у немилість. Згодом мати Костянтина власноруч позбавила сила трону. Тарасій продовжив вести благочестиве життя, помер у 806 році. Його поховали в монастирі на Босфорі. Чимало див сталося потім на місці його поховання.

Яке сьогодні, 10 березня, свято в Україні та світі

В Україні 10 березня святкують День Державного Гімну України. Це свято було офіційно затверджене Кабінетом міністрів України у 2017 році. 

Саме 10 березня, на концерті присвяченому дню пам’яті Тараса Шевченка, вперше виконали композицію "Ще не вмерла Україна", яка згодом стала одним із найважливіших національних символів. Авторами твору є композитор Михайло Вербицький та поет Павло Чубинський.

Текст було написано у 1862 році. Офіційне затвердження композиції у якості Державного гімну Верховною Радою відбулося 15 січня 1992 року. Він не лише звучить на різноманітних державних та урочистих заходах – його співають на майданах, у бомбосховищах і на передовій. 

День Державного гімну України є важливим нагадуванням про національну ідентичність, народні традиції та українську культуру.

10 березня – це також День пам'яті Тараса Шевченка. Видатний український поет, художник та мислитель для багатьох є справжнім національним героєм. Він був народжений дев’ятого березня 1814 року у родині кріпаків в селі Моринці. Служив у пана, а потім, завдяки власному таланту та сприянню інтелігенції, зміг отримати свободу. На долю видатного українського діяча випало чимало випробувань, він помер 10 березня 1861 року.

Також 10 березня відзначають Міжнародний день волинки і волинкаря. Подію започаткували у 2012 році, з ініціативи Енді Летчера – голови Товариства волинкарів. У цей день кожен може вийти на вулицю та виконати мелодію на волинці. Свято створене з метою популяризації цього самобутнього народного інструменту. Хоча найбільш популярною є шотландська волинка, подібний інструмент є у багатьох культурах. Історики вважають, ща найперша волинка з’явилась у шумерів приблизно 5 тисяч років тому. 

А ще на 10 березня цього року припадає Всесвітній день економіки. Подія зпочаткована для привернення уваги до глобальної економіки як необхідної складової світової стабільності. Економіка повязана із торгівлею, вона дозволяє отримувати країнам ресурси, не залежно від того, чи вони виробляються на батьківщині, чи ні. Ресурси стають доступними за рахунок торгівлі. Завдяки економічній системі світ має змогу розвиватися, і свято Всесвітній день економіки нагадує про це людям.

10 березня відзначають цікаве свято Міжнародний день дивовижності. Цього дня люди повідомляють один одному різноманітні дивні історії, говорять про надзвичайні факти та різні світові рекорди.

Народні традиції та прикмети

Наші предки спостерігали, який сьогодні день, і відповідно, могли робити різноманітні прогнози:

якщо йде сніг – за тиждень перед Великоднем почнеться похолодання; грак почав вити гніздо – до потепління; гучний крик ворона віщує дощове літо.

Церковне свято 10 березня у народі називають ще "Тарасом Безсонним". У цей день не можна рано лягати спати, якщо заснути до заходу сонця – станеш вразливим для лихих сил. Традиційно, цього дня роблять пожертви та допомагають нужденним. 

Що сьогодні не можна робити

не починати лікування – воно не принесе успіху; не варто спати, поки не стемніє; не вдаватися до лінощів, а виконати сьогодні всі справи; не лаятися, а також не вживати яєць, м’ясних, молочних продуктів – Великий піст триває.

Теги: свята

Переглядів: 5587
Поширень: 25

Останні новини