Поетеса з Вінниці Катерина Калитко стала лауреаткою Шевченківської премії

Поетеса з Вінниці Катерина Калитко стала лауреаткою Національної Премії імені Тараса Шевченка у номінації «Література». Про це напередодні повідомив Шевченківський комітет.

Коментуючи своє нагородження, Катерина Калитко підкреслила, що окремо вдячна, що її відзначили саме за "поезію жіночого голосу". Вона подякувала за нагороду, та сказала, що бути зараз в Україні для неї велика честь і додала, що присвятила свій здобуток матері.

Українська поетеса та авторка поетичних збірок і прозових творів Катерина Калитко народилася у Вінниці. У сімнадцятирічному віці вона перемогла в поетичному конкурсі «Гранослов», а її збірка оповідань «Земля Загублених, або Маленькі страшні казки» 2017 року була відзначена званням «Книга року BBC». Твори письменниці перекладені десятьма різними мовами. 

На цьогорічну Шевченківську премію Катерина Калитко номінувалася із книгою "Орден мовчальниць". Вона увійшла у трійку фіналістів разом із Олександром Авербухом (поезії «Жидівський король») та Артемом Чехом (роман «Хто ти такий?»)

Передісторія:

Оголошення переможців цього року було особливим: вперше з час існування премії результати не повідомили 9 березня – у річницю від Дня народження Тараса Шевченка. Враховуючи повномасштабну війну, до конкурсу вирішили внести зміни та додати ще одну номінацію «За внесок у перемогу».

Попри те, що переможці в усіх основних номінаціях були визначені ще у лютому, результати вирішили оприлюднити травні, разом із лауреатами додаткового конкурсу. Це викликало нерозуміння в культурних колах, тому Комітет премії зробив заяву, у якій результати все-таки було оголошено.


Теги: Культура

Переглядів: 1934
Поширень: 2

Останні новини