Яке сьогодні свято – 13 березня: яке церковне свято, все про цей день

Сьогодні, 13 березня, відзначають Всесвітній день білого вина "Рислінг" та Міжнародний день перемоги кожної дівчини. На сьогодні припадає церковне свято — день пам’яті преподобного Василія Декаполіта.

Тринадцяте березня 2023 року — це понеділок, 383-а доба повномасштабної війни. Яке свято сьогодні – розповідаємо у матеріалі.

Яке 13 березня церковне свято

13 березня — за православним церковним календарем віряни вшановують преподобного Василія Декаполіта. Цей християнський діяч був монахом у Візантії, учнем та сподвижником Прокопія Декаполіта. Жив в монастирі у Константинополі. Імператором в ту пору був Лев III, прихильник іконоборства.

Василія Декаполіта та його наставника ув’язнили до темниці. Преподобного випустили із ув’язнення лише після смерті імператора. Він провів на волі ще десять років, вів праведне життя та помер у 750 році.

Яке сьогодні міжнародне свято

13 березня відзначають Всесвітній день білого вина "Рислінг". Подію приурочили до 13 березня тому, що саме цим днем 1435 року датовано першу писемну згадку про Рислінг. Сорт білого винограду Рислінг належить до так званих «великих винних сортів». 

Цей виноград має високу здатність виражати терруар регіону вирощування – тому у різних регіонах рислінгові вина мають свої унікальні смаки. Крім того, "Рислінг" має високу кислотність та свіжий та яскравий смак, це дозволяє напою добре поєднуватися із різними стравами.            

13 березня у світі святкують День Співдружності націй. Подію відзначають кожного року у другий понеділок березня. Всі 54 країни, які належать до Співдружності Націй святкують цей день. До цієї асоціації держав належать всі країни, які колись були у складі Британської імперії.  Співдружність задокументувала свої головні цінності до Хартії, де зроблено акцент на соціальній справедливості, рівності прав, свободі та демократії.   

Також 13 березня — Міжнародний день перемоги кожної дівчини. Свято започаткували з метою обізнаності у світі стосовно нерівності та проблем, які доводиться вирішувати дівчатам та жінкам, аби проявити себе та реалізувати свій потенціал. Міжнародний день перемоги кожної дівчини має заохотити людство сприяти гендерній рівності та боротьбі за жіночі права на світовому рівні. 


А ще 13 березня — Всесвітній день обізнаності про ендометріоз. Подію заснували для підвищення поінформованості про це гінекологічне захворювання. У світі 176 мільйонів жінок хворіють на ендометріоз, але далеко не всі звертаються до лікаря. Захворювання може стати причиною безпліддя, тому поширення інформації про нього є дуже важливим.

Ще одна цікава подія 13 — День хутряних навушників. У цей день наприкінці 19 століття американець Честер Грінвуд запатентував навушники, зроблені із хутра. Грінвуд вигадав цей аксесуар у п’ятнадцятирічному віці, коли сильно змерз, йдучи з ковзанки додому. Він тримав руки, закриваючи вуха. Вдома хлопець власноруч виготовив собі такі навушники, аксесуар є популярним донині.

13 березня відзначають також День коштовностей. Свято має велику популярність у Сполучених Штатах Америки. Люди тут мають традицію скуповувати прикраси та відвідувати ювелірів цього дня. Крім того, віддають до ремонту або відновлення свої старі сімейні ювелірні вироби. Також сьогодні вітають майстрів ювелірної справи.

Народні традиції та прикмети

Наші предки мали цікаві прикмети на 13 березня:

якщо йде дощ – буде вологе літо; кола біля сонця віщують гарний врожай; граки та жайворонки вже прилетіли – весняного похолодання більше не буде.

Свято 13 березня у народі ще називали "Крапельником" – через танення бурульок цього дня було чутно звуки крапання. Вважалося, що в цей день наступає справжня весна, а зима – плаче. Гарною прикметою було зготувати у цей день пиріг та пригостити ним родину, краще – натщесерце.

Сьогодні іменини у Василя, Арсена, Нестора, Миколи, в Марини та Кіри.

Що не можна робити в цей день

Краще не повідомляти ніколи про свої плати, щоб не наврочити. Не брехати. Не викидати старі речі. Заборонено бути жадібним та негостинним, Не стригти волосся. Триває Великий Піст, тож не можна вживати м’яса, риби, молока та яєць.


Теги: свята

Переглядів: 6010
Поширень: 11

Останні новини