Яке сьогодні свято – 15 березня: яке церковне свято, все про цей день

Сьогодні, 15 березня – в усьому світі відзначається День захисту прав споживачів, а віряни вшановують пам'ять священномученика Феодота і святителя Йова, митрополита Київського і всієї Русі.

15 березня 2023 року – це середа, 385-а доба повномасштабної війни в Україні.  Яке сьогодні свято – розповідаємо у матеріалі.

Яке сьогодні, 15 березня, церковне свято

15 березня за церковним календарем – день пам’яті Священномученика Феодота. Він був єпископом міста Киринії на Кіпрі. В ту пору християн переслідували за віру, тож єпископа Феодота наказали схопити та привести до суду.

Дізнавшись про це, святий сам прийшов до намісника Кіпру. Правитель наказав бити його та піддавати тортурам а потім ув’язнити. Кілька разів святого катували, сподіваючись, що він зречеться віри, але він стояв на своєму. Згодом Костянтин Великий дарував свободу віросповідання всім християнам, у тому числі звільнили і святого Феодота. 

Також церковне свято 15 березня – день вшанування пам’яті святителя Йова (Борецького), який був митрополитом Київським і всієї Русі у 1620-1631 роках. Це відомий християнський та історичний діяч, був ректором Київської братської школи, присвятив своє життя збереженню української ідентичності у політиці та релігійних справах, а також поширенню освіти серед простого народу, опіці над бідними та сиротами.

Яке сьогодні свято в Україні та світі

15 березня – День захисту прав споживачів. Подія пов’язана із річницею виступу президента США Джона Ф. Кеннеді у Конгресі 1961 року. Під час промови було сформовано чотири головних права споживача: на безпеку, інформацію, вибір і право бути почутим. Згодом до цих прав додалися ще чотири: на відшкодування збитків, споживацьку освіту, задоволення базових потреб  та здорове навколишнє середовище. Свято привертає увагу суспільства до важливості споживацьких прав.

В Україні 15 березня відзначають день утворення Карпатської України. Ця держава на гірській території Закарпаття існувала дуже недовго, але її утворення стало знаковим для українського народу. Невеликому Закарпатському краю судилося зіграти значну роль в історії українського державотворення.

А ще 15 березня - Всесвітній день мусульманської культури, світу, діалогу та кіно. Іслам є однією із найбільших світових релігій. Багато послідовників ісламу мешкає Індонезії, а також в Індії, Пакистані та Бангладеш. Подію заснували для привернення уваги до культури мусульман, та народів, які сповідують цю віру.

Також 15 березня святкують Всесвітній день промов. Започаткування події відбулося на Афінській конференції по демократії в 2015 році. Промови та виступи здатні змінювати світ соціально та політично, впливати на мистецтво, бізнес та релігію. Свято створене з метою розвитку навичок мовлення та публічних виступів у школах, залучення людей виголошувати промови і, таким чином, обмінюватися думками та ідеями.

Також 15 березня відзначається Міжнародний день захисту дитинчат тюленів. Цього дня проводять демонстрації та мітинги проти вбивства більків – дитинчат тюленів. Полювання на тюленя досі дозволено лише в двох країнах світу – Канаді та росії. Подія була ініційована для привернення світової уваги до знищення цього виду тварин.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало традицій та прикмет для цього дня:

дивилися, який сьогодні день: якщо йде сніг – тепло прийде нескоро; звисають довгі бурульки – буде затяжна весна; дощ віщує сире літо; якщо пташки вже звивають гнізда – до швидкого потепління.

Церковне свято 15 березня в народі називають Федотом Вітроносом, тому що в цей день буває дуже вітряна погода. На Федотів день сіють на розсаду насіння помідорів, перців, ранньої білокачанної, цвітної та брюссельської капусти. За народним віруванням, на Федота Вітроноса легко застудитися, тому є прикмета – не виходити цього дня з дому.

Що не можна робити цього дня

Не треба сваритися, лихословити, вживати лайку. Не можна гучно веселитися. Не пити алкоголь. Не їсти після заходу сонця. Триває піст – не вживати молочного, м’ясного, рибного та яєць.

Теги: свята

Переглядів: 10501
Поширень: 31

Останні новини