«В нашій громаді – наші гроші»: Гніванська ОТГ розповіла про перші успіхи

17 жовтня до Гнівані прибули представники Асоціації міст України і представники ЗМІ, щоб побачити на власні очі соціально-економічний розвиток місцевої громади, що була створена менше року тому. До Гніванської ОТГ зараз входять, окрім міста, ще села Грижинці, Демидівка і Могилівка. При чому два останніх розташовані у Жмеринському районі (й були Демидівською громадою, що приєдналась до Гніванської) та мають одного старосту.

«Можливо кардинальними зовнішніми змінами ми ще не можемо похвалитись, проте ми вже маємо статус об’єднаної громади і разом впевнено крокуємо до майбутнього», – зазначив Гніванський міський голова Кулешов Володимир Володимирович презентуючи себе і старосту сіл Демидівка та Могилівка Юрія Володимировича Мельника.

Гніванський міський голова Володимир Кулешов

Виконавчий директор Вінницького регіонального відділення Асоціації міст України Владислав Філатов додав, що у Вінницькому районі вже пройшли вибори у 35 ОТГ, з них 34 вже працюють напряму з державним бюджетом. Громади, що об’єднались показують результат. Держава передає ресурси, що раніше накопичувались наверху, на місця, це підвищує відповідальність, але і можливості ОТГ. АМУ ж активно лобіює все що стосується місцевого самоврядування, наприклад, раніше сума надходжень на розвиток інфраструктури була приблизно 1100 грн на одну людину. «Щороку ця сума зменшується, адже росте кількість ОТГ, але ми відстояли, щоб у державному бюджеті на наступний рік ця сума на одного мешканця знову дорівнювала приблизно 1100 грн на кожного мешканця сільської території. Також АМУ турбувалась про термін виборів у ОТГ, які були зрештою призначенні на 23 грудня цього року», – зазначив Владислав Філатов.

Владислав Філатов та Володимир Кулешов

Слово взяв голова Гніванської ОТГ Кулешов Володимир Володимирович й розповів, що наразі ОТГ складається з приблизно 16 тисяч мешканців. На території працює 8 потужних і ще 300 приватних підприємств. Найбільш визначні це Гніванський завод спец-залізобетону і Гніванський кар’єр. Житловий фонд складається з 4100 будинків. Транспортне сполучення забезпечується залізницею та дорогами міжміського значення. В усіх бюджетних установах побудовані автономні опалювальні пункти. Освітлено 90% вулиць громади. 

Загальноосвітня школа-гімназія №2 з поглибленним вивченням іноземних мов

Освітні установи Гніваньської ОТГ це 7 дитсадочків, 6 загальноосвітніх шкіл, два позашкільні заклади і дитяча музична школа. На території ОТГ функціонують 5 медичних установ (Гніванська міська лікарня, Гніванська і Могилівська амбулаторії та фельдшерські пункти у Грижинцях та Демидівці). Функціонують 4 будинки культури (які планується об’єднати в один культурний центр) і 6 бібліотек, які також надають послуги з інформування населення і допомагають з оформленням різноманітних офіційних документів.

Розповідає Відділ освіти Гніванської ОТГ

Одна з найбільш очікуваних подій громади – це організація будівництва нового підприємства вартістю 600 млн. євро на виділеній для цього інвестиційно привабливій ділянці. Є й інші інвестиційні проекти. На земельній ділянці де колись росли бур’яни розпочинають будівництво сонячної електростанції. До об’єднання бюджет складався з 22 млн. грн., а зараз громада має 95 млн. грн. і з них 43 млн. це власні надходження. 

За рік що минув від об’єднання було проведено чимало організаційної роботи. Нещодавно Гніванська ОТГ виграла грант у майже мільйон євро по програмі «Угода мерів» – за фінансування Євросоюзу (78% коштів) буде втілено в життя проект із забезпечення енергоефективності закладів освіти, медицини і соціальної сфери. Ще один проект ближчого часу – будівництво сучасного спортивного комплексу біля ЗОШ №1 (19 млн. грн.. вже виділено на це з обласного бюджету). «Є і складність – не вистачає адміністративних приміщень. Ми відшукуємо та ремонтуємо місця де можна буде розташувати наші відділи. Наприклад сесійну залу у міськраді ми зараз переробляємо на ЦНАП», – розповідає мер Гнівані. 

Староста Юрій Мельник

Староста сіл Демидівка та Могилівка Юрій Мельник емоційно говорить про приєднання до Гніванської ОТГ: «Це об’єднання було необхідне та й ми фактично є одним цілим, адже нас розділяє лише річка Південний Буг». Він також зазначає, що загорівся створенням Народного Дому, як єдиного культурного центру у Демидівці, адже там за радянських часів було побудовано великий будинок культури з залою на 600 місць. «Зараз ми рятуємо будівлю від руйнування. І ще виникла складність із документацією, адже був відсутній навіть технічний паспорт. Ми витратили чимало коштів і нервів, але сподіваємось скоро все почнемо реалізовувати», – оптимістично зазначає Юрій Мельник і додає: «Поступ у нас є, хоча він і повільний. А якщо ми зробимо все задумане, ми станемо самодостатніми!»

Гніванський дошкільний навчальний заклад №1

Зрозуміло що чималу кількість проблем, які накопичувались роками, не вирішити одразу, але вже є і що показати. У ході прес-туру демонстрували школу-гімназію №2, дитячий садочок та створений у березні центр первинної медико-санітарної допомоги. Школа вітала піснями учнів і світлими просторими класами. До речі, структура відділу освіти Гніванської ОТГ нещодавно була розширена, адже лише у 6 закладах середньої освіти зараз навчаються 1698 дітей. Запросили гостей і до затишного й теплого дитячого садочку. Потім було продемонстровано Центр первинної медико-санітарної допомоги, будівля якого ще потребує ремонту всередині, проте зовнішні роботи вже було розпочато. Головлікар Микола Сташук говорить, що пройшовши всіма етапами медичної реформи і зараз працюють як комунальне підприємство: ведуть роз’яснювальну роботу про підписання декларації з лікарем та про обов’язкові щеплення.

Гніванський центр первинної медико-санітарної допомоги і його головлікар Микола Сташук

Гніванський міський голова дякує гостям за увагу і збирається у подорож на схід: везуть допомогу для хлопців, що стоять зараз на передовій. Прощаючись запрошує відвідати місто знову через рік і обіцяє, що за цей короткий термін громада зробить чимало.

Для інформації:

Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації владних повноважень  проводиться в Україні з 2014 року. Вона спрямована на формування ефективної системи місцевого самоврядування, здатного вирішувати всі питання місцевого значення. Її ініціатором є Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.



Переглядів: 6651
Поширень: 0

Останні новини