Чи будуть дотримані інтереси громад у Держбюджеті-2019?

Верховна Рада підтримала урядовий бюджет розвитку країни на 2019 рік. В ході обговорення представниця Голови Асоціації міст України в Парламенті, народний депутат Оксана Продан зазначила, що АМУ брала активну участь у підготовці Держбюджету з початку його опрацювання в Уряді до моменту розгляду в Комітеті з питань бюджету. І хоча більшість пропозицій АМУ були відхилені членами Комітету, однак, в проекті постанови Верховної Ради України «Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2019 рік» вдалося закріпити положення щодо збільшення на 200 млн. грн. обсягу субвенції на розвиток інфраструктури об'єднаних громад та врегулювання питання джерел компенсації місцевим бюджетам втрат по пільгах за земельні ділянки, надані для Укрзалізниці.

Ключовими вимогами Асоціації міст України при підготовці Держбюджету до другого читання є збільшення стабілізаційної дотації; переведення на прямі між-бюджетні відносини у 2019 році усі об'єднані громади; уточнення обсягів між-бюджетних трансфертів для місцевих бюджетів за наслідками приєднання громад у 2018 році; врахування кількості внутрішньо переміщених осіб при розподілі обсягу медичної субвенції; розглядання можливість врегулювання питання погашення різниці в тарифах. Окремо підкреслюється важливість повернення до проекту Держбюджету – 2019 програми «Питна вода» та збереження підтримки населення, яке проживає на території зони спостереження.

Асоціація міст України переконана, що держава повинна дбати про те, щоб виростити успішні об'єднані територіальні громади, адже лише вони зможуть побудувати конкурентну економіку.



Переглядів: 1903
Поширень: 0

Останні новини