У Вінниці в трамвайному депо мало не утилізували старовинні меблі

У Вінниці в трамвайному депо знайшли старий стіл, який спершу планували утилізувати. На щастя, знахідку вирішили передати Музею Вінницького трамвая для господарчих робіт.

Як виявилося, стіл має історичну цінність, а всередині нього – зберігається рідкісний документ. Про те, як колекція поповнилася одним із найстаріших експонатів розповіли у Музеї Вінницького трамвая.

Стіл виявили на території депо у серпні 2022 року. За твердженням музейників, на той час він був в жахливому стані. Предмет збиралися утилізувати.

«Серед особливостей столу, яку було одразу помітно - стільниця була обшита темно-синім велюром. Колективом нашого музею було вирішено забрати стіл для побутових потреб.  Пізніше під час детального огляду цього виробу, під тією велюровою обшивкою було знайдено лист паперу. Як з'ясувалося це документ, а саме - шляховий лист датований 1950 роком!» –  кажуть працівники Музею.

У знайденому листі зазначалося, що 1 травня 1950 року, з дванадцятої години ночі по сьому годину ранку на лінії працюватиме пасажирський трамвай. Там також вказувалося прізвище кондуктора та вагоновожатого вагону.

Працівники одразу припустили, що стіл міг належати диспетчеру трамвайного депо. Одразу після цього почали реставрацію раритетного предмету інтер’єру. Згодом з'ясувалося, що цьому столу вже більше ста років – його виготовили у 1920-х на підприємстві "Одеська меблева артіль".

Швидше за все, такі столи закупили для потреби трамвайного управління Вінниці у 20-х роках минулого століття. Потім у 50-х роках стіл перевезли у новозбудоване трамвайне депо, де протягом 70 років стіл перебував в одному із виробничих приміщень.

Реставрацію столу розпочали у жовтні минулого року. Зі столу повністю зняли стару фарбу, та провели основну частину реставрації. За місяць експонат був готовий на 90%.

Покриття стільниці відновили за допомогою темно-синьої тканини. Разом із столом, відремонтували дерев'яний стілець. Музейники довго не могли знайти рідкісні ручки, потрібні для завершення реставрації. Їх встановили нещодавно.

Минулого тижня реставрацію було остаточно завершено, тож тепер у Вінниці всі охочі можуть побачити цей раритетний предмет із цікавою історію.

Фото: Музей Вінницького трамвая


Переглядів: 2601
Поширень: 7

Останні новини