Церковне свято 22 березня, народні традиції та день у світі та Україні

Велике церковне свято 22 березня – Сорока мучеників Севастійських (Сорока Святих). В усьому світі сьогодні святкують Всесвітній день води.

Які ще події вшановує світова спільнота та традиції і заборони цього дня – дізнайтеся у матеріалі.

Яке церковне свято 22 березня

Церковне свято 22 березня називається Сорок святих або День сорока Севастійських Великомучеників. Вони служили у давньоримському легіоні та не зреклися християнської віри, як того вимагав імператор.

Церковна історія повідомляє, що сорок легіонерів служили під час царювання Ліцинія, котрий був прихильником язичництва та борцем проти християнства.

Воїнів примушували відступитися від своїх переконань, били камінням – але не змогли завдати їм шкоди. Тоді вигадали інше катування: чоловіків роздягли та відвели до заледенілого озера, а на березі затопили гарячу лазню. Один із них не втерпів, вибрався на сушу, зайшов до бані і там помер. Але число їх не змінилося: охороннику явилося видіння, він увірував та зайшов у озеро, приєднавшись до решти.

Сорок святих загинули 320 року, ось їхні імена: Аетій, Аглай, Акакій, Александр, Афанасій, Валент, Валерій, Вівіан, Гай, Горгоній, Доміціан, Домній, Евноїк, Екдикій, Євтихій, Іван, Іліан, Ілій, Іраклій, Кандид, Кирило, Киріон, Клавдій, Ксантій, Кудіон, Леонтій, Лісимах, Мелітон, Миколай, Огій, Пріск, Сакердон, Северіан, Сисиній, Смарагд, Теодул, Теофіл, Філиктимон, Флавій. Три дні потому єпископові у місті Севастія наснилося, де зберігаються тіла праведників, він відшукав мощі та із пошаною поховав їх.

Народні традиції та прикмети 

На церковне свято 22 березня в честь Сорока Святих за народною традицією печуть пиріжки в формі пташок – вони символізують праведні душі, що відлітають в кращий світ. Вважається, саме зараз із вирію повертаються пернаті.

За певними прикметами роблять передбачення погоди:

світить сонце – найближчі 40 днів очікується тепло, хмарне небо віщує холод; співає синичка – незабаром стрімке потепління; дме південний вітер – до негоди влітку; прилетіли ластівки – урожайним буде рік.

Серед наших предків вшанування Сорока святих 22 березня було пов’язане із відвідуванням храму, де на честь кожного із мучеників ставили свічку та били поклон. Жінки просили у мучеників заступництва для чоловіків та синів на війні.

Дівчата 22 числа ворожили та закликали весну. Існував обряд топтання рясту – у ньому брали участь навіть люди поважного віку, аби примножити здоров’я.

У день, коли за православним календарем відзначають церковне свято Сорока святих – 22 березня, діє кілька заборон: 

не дозволяється споживати страви тваринного походження; прибирати та виконувати важку фізичну працю заборонено; не слід брати у борг гроші; шити, різати, займатися рукоділлям, прати не можна.

День у світі та Україні

Щорічно у світі 22 березня відзначається Всесвітній день води. Подію заснувала Організація Об’єднаних Націй заради боротьби людства з посухами та спонукання до ефективного використання водних ресурсів. Питної води із кожним роком на планеті меншає і чимало людей від цього страждають.

Також 22 березня у країнах Балтії святкують День Балтійського моря. Його відзначають, щоб привернути увагу до захисту морського середовища.

На цей день припадає також професійне свято - День таксиста. Професія є дуже важливою та відповідальною – водії мають не тільки гарно знати вулиці, але й оперативно вирішувати проблеми у дорозі, знаходити короткий шлях, оминати корки, щоб швидко доставляти пасажирів до пункту призначення.

А ще 22 березня є Міжнародним днем тюленя. Тварин довгий час винищували, їхнє існування перебувало під загрозою. Подію запровадили для підтримки морської фауни та розповсюдження інформації про важливість збереження виду.

Читайте також:

Коли переводять годинники на літній час Календар святкових днів у квітні
 

Теги: свята

Переглядів: 17080
Поширень: 59

Останні новини