У м.Бар відбувся ІІ Міжнародний фестиваль-ярмарок APPLE BAR

21 жовтня, у м.Бар – центрі Барської об’єднаної громади вже вдруге відбувся Фестиваль-ярмарок «APPLE BAR». В рамках заходу пройшли мистецький пленер «Відродження Барської кераміки» та  форум фермерів «Розвиток сільських територій ОТГ». На центральній площі міста відбулась  виставка-ярмарок фруктово-овочевої, дегустації  страв із смаком яблук,  майстер-класи від народних майстрів, розваги та виступи фольклорних колективів.

На урочистому відкритті Фестивалю мешканців громади привітав Андрій Гижко - перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації, представники місцевої влади, а також Митрополит Вінницький і Барський Симеон, який побажав громаді розвитку і  духовного відродження.

«Барська громада є центром  садівництва, а  подільське яблуко високо  цінується в Україні та за кордоном. Барчани мають пишатися тим, що кожне четверте українське яблуко вирощене на Вінницькій землі. Сьогодні свято  виробників та  кожного барчанина, яке символізує єдність заради спільної мети – відродити громаду та досягти успіху», - зазначив під час виступу Андрій Гижко.

В рамках Фестивалю відбулось нагородження  преміями  Барської ОТГ « Людина року – 2018». Андрій Гижко вручив воїну 72 бригади  ЗСУ Сергію Кнутову  нагороду призначену  для Тетяни Костинюк - відомої волонтерки, голови ГО «За покликом серця». Нагороди отримали також керівники бюджетоутворюючих підприємств Барської ОТГ – ПраТ «Барський машзавод», АТ «Пфаннер-Бар-Україна», Товариство « Міжлісся»,  СФГ – «Садок Поділля», «Чернеччина», «Перлина Поділля», а також сільгоспвиробники та громадські діячі громади.

Виставка–ярмарок, що проходила  на Майдані  Св. Миколая м.Бар продемонструвала  великий асортимент  органічної яблучної продукції  подільських садівників. Виробники пригощали відвідувачів виставки безкоштовно та знайомили гостей  із сортами яблук.

В ході зустрічі сільсгоспвиробників, що проходила під час фестивалю, відбулась активна дискусія  з питань розвитку галузі за участі представників Вінницької ОДА, Корпорації « Вінницясадвінпром», науковців та експертів.

Анатолій Ткачук, директор Департаменту АПК, екології та природніх ресурсів закликав  садівників до співпраці та наголосив на  кооперації, як  перспективному напрямку розвитку галузі, Олег Левченко – директор Вінницького ЦРМС,  створеного за сприяння Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, ознайомив присутніх із новими можливостями розвитку громад з огляду на створення високотехнологічних кластерів.

«Сьогодні потрібно знаходити нові форми господарювання в громадах і це вже працює у Вінниці. У нас є гарний приклад ягідного виробництва у с.Снітків Мурованокуриловецького району і відомого кластеру «Яблуневий шлях», що реалізується за підтримки ЄС у Северинівській громаді. Питання в об’єднанні зусиль і співпраці між виробниками, експертами та владою. Кластерний підхід дає широкі моливості для комплексного розвитку ОТГ  - аграрного виробництва, туризму, переробної промисловості та соціально- економічної  сфери, адже це нові робочі місця та збільшення доданої вартості продукції», - наголосив Олег Левченко під  час Фестивалю.

Варто зазначити, що Барська громада є учасником  туристичного кластеру «Яблуневий шлях» в рамках міжмуніципального співробітництва із Северинівською ОТГ і розпочинає розвивати туристичну галузь. Під час Фестивалю APPLE BAR  був презентований новий проект «Відродження традицій Барської кераміки», який реалізується громадою за підтримки Українського культурного фонду з метою   розвитку туризму та відродження гончарного мистецтва XVI-XVIII століття на території ОТГ.




Переглядів: 5909
Поширень: 1

Останні новини