Вінниччина у лідерах рейтингу відкритості міських та обласних рад

Вінницька міська рада та Вінницька обласна рада увійшли до рейтингу серед лідерів з відкритості.

З огляду на те, що пандемія та повномасштабне вторгнення суттєво погіршують доступ громадян до інформації, Рух ЧЕСНО дослідив відкритість міських та обласних рад в Україні у другому півріччі минулого року.

Згідно з наведеними даними Вінницька міська рада додала один бал в порівнянні з попереднім періодом та зупинилась на позначці в 9, що означає високу відкритість. Зокрема, що стосується облрад, то тут сформувалася команда одразу з чотирьох лідерів. Львівська тримає першість із попереднього аналізованого періоду. Три ради покращили результати — Рівненська, Вінницька та Волинська. Ці ради набрали 10 балів із максимально можливих 11. Водночас більш закритими стали Івано-Франківська, Тернопільська та Кіровоградська обласні ради.

Як пише ЧЕСНО,на сайті Вінницької міської ради зазначено, що оприлюднюються тільки рішення, їх проєкти та розпорядження, які мають суспільно-резонансний характер, а доступ до інших документів тимчасово обмежено через воєнний стан. Як визначають, які питання мають суспільний резонанс, а які ні — невідомо. Але це також впливає на рівень відкритості ради. 

Половина міських рад не інформують громаду про засідання тієї чи іншої комісії та тримають у секреті перелік питань, які заплановані на розгляд. Вінницька міська рада порядок денний публікує у протоколах вже після засідання, тобто не інформує мешканців, які питання будуть на розгляді комісій.


Теги: рейтинги

Переглядів: 983
Поширень: 0

Останні новини