В Могилів-Подільському відкрили сучасне відділення гемодіалізу

Нещодавно в м. Могилів-Подільський  відбулось відкриття сателітного відділення амбулаторного гемодіалізу Центру нефрології та діалізу обласної клінічної лікарні ім. М.І.Пирогова на базі Могилів-Подільської окружної лікарні відновлюваного лікування.

Необхідність відкриття відділення зумовлена тим, що в області проживає значна кількість хворих, які потребують проведення процедури гемодіалізу. Так, на сьогодні у Вінницькій області 362 хворих живуть завдяки нирковозамісній терапії, 276 з них - на гемодіалізі. У 2018 році на забезпечення цих пацієнтів спрямовано 53 млн. 802,45 тис. грн.

«Коли була сніжна зима, як в минулому році, коли були великі снігопади і виникала складна ситуація на дорогах, ми побачили, що є проблема, яка торкається долі конкретних людей. З цієї частини Вінниччини 20 людей мали їздити до Вінниці три рази в тиждень, щоб провести гемодіаліз. Тоді і почали шукати шляхи створення відділення в цьому окрузі. У центральній районній лікарні була потреба у відкритті даного відділення, тут були можливості і бажання, а також є фаховий персонал. Реалізація даного проекту є одним із першочергових кроків. Які ми робимо в напрямку реформування третьої ланки галузі охорони здоров’я. Це є відділення обласної лікарні імені Пирогова, хоча воно і розташоване безпосередньо у Могилів-Подільському. Подібне відділення діє в Немирові. На сьогодні ми розглядаємо відкриття ще двох таких відділень на Вінниччині в госпітальних округах: в місті Гайсині, або Тульчині і в місті Хмільнику», - зазначив Валерій Коровій.

Згідно з рекомендаціями Європейського діалізного товариства людина має жити максимум за 30 км від місця проведення процедури гемодіалізу. Адже завдання замісної ниркової терапії не просто зберегти життя пацієнту, а й соціально адаптувати його.

В зв`язку з цим, а також враховуючи постійне збільшення кількості хворих та на виконання наказу МОЗ України від 30.09.2003 року № 65/462 розпочато створення сателітних відділень гемодіалізу. Зокрема сателітне відділення амбулаторного гемодіалізу на 10 діалізних місць на базі Немирівської ЦРЛ відкрито в 2012 році.

«Вартість ремонтних робіт склала 1 мільйон гривень. За кошти обласного бюджету, а це 200 тис. грн., придбано меблі та необхідний інвентар, ще 3 млн грн витрачено на закупівлю матеріалів, які вже використовуються при проведенні процедури гемодіалізу. Крім того, компанія, яка виступила нашим партнером, надала допомогу в розмірі 2,9 млн, грн. Тож загалом, вартість проекту сягає 8 млн. грн.», - додав Валерій Коровій.

Один з пацієнтів, житель Могилів-Подільського, Володимир Ксьонз розповів, що протягом двох років три рази на тиждень проходить процедуру гемодіалізу. Відразу після пересадки нирки проходив процедуру у Немирові, так, як Вінниця була перевантажена. Але після того, як відкрили 5 зал Володимира перевели у Вінницю.

«До цього часу їздив у Вінницю. А зараз зробили відділення в нас тут, в Могилів-Подільському. Тут проходжу вже третій діаліз. Вдома краще, зручніше. Раніше вранці виходив з дому, сідав в машину, і їхав у Вінниці, де проходив діаліз і ввечері о 20:00-20:30 приїздив додому. І так три рази в тиждень: понеділок, середа і п’ятниця. То зараз добре, виходжу з дому о 8 годні ранку і о 15:00 я вже в дома. Я лежу на процедурі 6 годин. Завдяки тому, що можу проходити процедуру на місці маю змогу проводити більше часу з родиною і можу ще вдома встигнути щось зробити. Персонал відділення хороший, процедура безкоштовна, але досить дорогі витратні матеріали. Сподіваємось на допомогу від держави», - зазначив Володимир Ксьонз.

В даний час у відділенні процедуру гемодіалізу проходять 10 хворих, з перспективою приросту до 24. Їх обслуговують 10 спеціалістів – це лікарі, медичні сестри, молодший медичний персонал і технік.

«На сьогодні у Вінницькій області є 362 пацієнти, які отримують ниркозамісну терапію. 36 з пересадженими нирками, 48 на пренатальному діалізі і 276 вінничан на хронічному гемодіалізі. В основному вони його проходять у Вінниці на нашій базі. Сьогодні у обласній лікарні розгорнуто 36 ліжок, 7 діалізних місць у Немирові і 6 відкрили сьогодні в Могилів-Подільському. Обласна лікарня не могла надати всім хворим необхідну допомогу і це при тому, що ми працюємо в 4 зміни. Машини фактично не зупиняються. На сьогодні розроблено проект нового діалізного залу в обласній лікарні імені пирогова. Адже старий, який працює з 1998 року ми не можемо зупинити, не можемо зробити там ремонт. Нове приміщення буде розраховане на 44 місця. Вартість діалізу для лікарні, яка закуповує препарати від 1300 до 1600 гривень. Люди які знаходяться на діалізі - це інваліди першої групи, тому деякі райони області прийняли рішення про надання їм допомоги, деякі райони оплачують дорогу до Вінниці, деякі райони оплачують препарати супроводу, які досить дороговартісні. Для порівняння за кордоном дана процедура коштує 200 євро», - розповів керівник ВОКЛ ім. М.І. Пирогова Олександр Жупанов.

В майбутньому планується розширювати мережу відділень амбулаторного гемодіалізу, як в м. Вінниці так і в районах області, що наблизить високоспеціалізовану допомогу до хворих. 

Для довідки:

Гемодіаліз – це застосування апарату «штучна нирка» для позаниркового очищення організму від азотистих шлаків, тобто - коли власні нирки не працюють. Лікування дає можливість продовжити життя хворим, значній частині з них повернути працездатність.

Амбулаторне відділення – це філія обласної лікарні, яке оснащено 6 сучасними апаратами «штучної нирки» імпортного виробництва та допоміжним обладнанням вартістю 2 млн 800 тис. грн., що надійшли як гуманітарна допомога.

На кошти виділені відповідно до програми «Майбутнє Вінниччини в збережені здоров’я громадян» було закуплено витратні матеріали для гемодіалізу для забезпечення хворих сателітного відділення на суму 2 млн. 921,075 тис.грн.

З обласного бюджету виділено кошти у сумі 175 тис. грн., за які придбано для функціонування відділення меблі, побутові прилади та меблі медичного призначення.




Переглядів: 4724
Поширень: 2

Останні новини