Яке сьогодні свято – 9 квітня: яке церковне свято, все про цей день

Сьогодні, 9 квітня, велике церковне свято – Вхід Господній в Єрусалим (Вербна Неділя). Католики святкують Великдень, в усьому світі Всесвітній день боротьби з сексуальним насильством над дітьми.

Які ще події вшановує сьогодні, 9 квітня 2023 року, світова спільнота – читайте у матеріалі.

Яке церковне свято 9 квітня

За православним церковним календарем 9 квітня святкують Вхід Господній в Єрусалим, свято ще називають Вербна Неділя. Його відзначають рівно за тиждень до Великодня. Цього дня Ісус прибув до Єрусалиму верхи на віслюку. Назустріч Спасителю вийшли люди, кидаючи йому до ніг пальмові гілки та вітаючи.

В Україні символом свята стали вербові гілочки, які освячують у церкві. Ними прикрашають оселі, а також жартома ляскають одне одного, примовляючи: «Не я б’ю, верба б’є». Вважається, що це вберігає від хвороб та приносить удачу. 

Церковне свято 9 квітня – Великдень у католиків. Одне із найважливіших християнських свят, яке символізує Воскресіння Христове. Цього дня у римо-католиків завершується Великий Піст, а у храмах здійснюються святкові богослужіння.

Яке сьогодні свято в Україні та світі

9 квітня –  Всесвітній день боротьби з сексуальним насильством над дітьми. День присвячують поширенню інформації стосовно руйнівних наслідків сексуальної наруги над дітьми та недопущенню насильства. Ця проблема є дуже серйозною для людства, оскільки щороку від насилля потерпає приблизно мільйон дітей.

Також 9 квітня – День добрих справ. Свято об’єднує людей із більше, ніж сотні країн. Метою заснування цієї події є популяризація добрих та безкорисливих вчинків у суспільстві.   

А ще 9 квітня відзначають Міжнародний день ASMR. Це явище, яке повязане із реакцією організму на певні звуки або візуальні подразники. Свого часу, відео із ASMR «захопили» всесвітню мережу та набули величезної популярності. На роликах, зазвичай, відтворюються різні звуки, шепіт та інші речі, які допомагають глядачам та слухачам досягти розслаблення.

9 квітня святкують Всесвітній день антикваріату. Раритетні речі, віком не менше 100 років, які мають історичну або художню цінність вважаються предметами антикваріату. Реліквії, як правило, коштують дуже дорого та знаходяться у приватних колекціях.

А ще на 9 квітня припадає цікаве свято – День «Назви себе як хочеш». Це неофіційне свято, під час якого будь-хто має змогу назватися іншим іменем. 

Народні традиції та прикмети

Наші предки мали звичку спостерігати за явищами природи та робити різноманітні прогнози:

ранковий туман або іній віщують врожайний рік; безхмарне небо – до великої кількості ягід влітку; пташки кружляють високо – дощі будуть не скоро; теплий день – до спекотного літа; півні не співають – до похолодання.

Народне свято 9 квітня – Вербна неділя. На вулиці недільного ранку можна помітити людей із квітучий вербовими гілочками. Віряни відвідують храми, де освячують гілки. За традицією, ними прикрашають дім, це вберігає від нечистої сили. 

Що не можна робити

заборонено лаятися та обманювати; не можна вдаватися до важкої фізичної праці; не можна вживати їжу тваринного походження.

Теги: свята

Переглядів: 2232
Поширень: 3

Останні новини