Яке сьогодні свято – 11 квітня: яке церковне свято, все про цей день

Сьогодні, 11 квітня, за церковним календарем Великий вівторок та день пам'яті святого Марка. У світі сьогодні відзначають Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона та Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів.

Які ще події 11 квітня 2023 року вшановує світова спільнота —  читайте у матеріалі. 

Яке церковне свято 11 квітня

Церковне свято 11 квітня — день пам’яті святого Марка Арефусійського. Він був єпископом у Сирії у 4 столітті. У добу правління Костянтина Великого він знищив чимало язичницьких ідолів, а на тому місці звів християнський храм. Коли до влади прийшов Юліан Відступник, святого Марка почали переслідувати за віру. Його схопили та катували, але не змогли завдати святому ніякої шкоди через божественне втручання. Навпаки, язичники почали сліпнути, їх вражала невідома хвороба. Після цього святого Марка відпустили і від дожив до старості.

Також сьогодні другий день Страсного тижня, який передує Великодню, а саме —  Великий вівторок.

Яке сьогодні свято в Україні та світі

11 квітня в Україні та світі відзначають Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона. Захворювання викликається загибеллю нервових клітин, це одна з найпоширеніших нейродегенеративних хвороб, через яку страждають понад 10 мільйонів людей на планеті. Подію започаткували з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я. Головна мета —  підвищити інформованість суспільства стосовно хвороби Паркінсона, підтримати хворих та їхні родини. Захворювання, зазвичай, розвивається після 40 років, але трапляється і у молодших людей. Це прогресуюче захворювання центральної нервової системи, яке призводить до інвалідності, хоча свідомість залишається ясною. 

Також 11 квітня Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів. Дата обрана не випадково — цього дня у 1945 році повстали в’язні концтаборі Бухенвальд, що в центральній Німеччині. Повстання в’язнів сталося у той час, коли гітлерівці  втікали з табору, побоюючись швидкого приходу визвольної армії.

11 квітня відзначають День пам'яті музики на касетних носіях, свято ще називають День восьмітрекової стрічки. Подія присвячена ностальгії за касетними носіями музики. Касети вийнашли 1962 року в компанії Phillips. Дуже скоро вони стали популярними, витіснивши вінілові платівки, але і потім вони застаріли, поступившись містем компакт-дискам. Нині касети зберігаються у приватних колекціях. 

А ще 11 квітня святкують Міжнародний день анімешника. Свято є неофіційним, але дуже шанованим серед спільности прихильників аніме-мистецтва. Це унікальний японський стиль, який поділяється на багато жанрів, у кожного з яких знайдеться чимало поціновувачів.

11 квітня —  День підводного човна. Цього дня занурилася у воду перша американська субмарина. Подія сталася 1900 року. Ідея занурення під воду на глибину в спеціальному човні з’явилася дуже давно. Уже в часи Олександра Македонського були прототипи конструкції.

Народні традиції та прикмети

Серед наших предків існувало чимало прикмет на 11 квітня:

якщо в берези багато соку —  до дощового літа; грім віщує похолодання; береза рано опушилася — до посушливого літа; сороки низько звили гнізда —  чекайте літа з грозами; білі хмари швидко пливуть по небу —  незабаром прийде спека; зустріли лебедів —  до теплої весни; захід сонця не видно за хмарами —  до дощової погоди; приліт гусей сповіщає про швидке потепління.

Народне свято 11 квітня називається Берещення, або свято берези. За повір’ям, березовий сік сьогодні має цілющу силу. В давнину люди вважали, якщо вийти вдосвіта до березового гаю та випити соку —  здоров’я та сила супроводжуватимуть увесь рік. Традиційно, будинки прикрашали гілочками берези, розкладали на горищі, вішали під стріхою, аби в дім не влучила блискавка. 

Сьогодні іменини в Кирила, Марка, Івана, Остапа, Потапа, Євстахія та Пилипа.

Що не можна робити

заборонена важка фізична праця; краще не сваритися та не пліткувати; не варто сьогодні стригтися та викидати своє волосся; не можна гучно сміятися та розважатись; не слід відмовляти тим хто просить милостиню або позику.

Теги: свята

Переглядів: 2470
Поширень: 2

Останні новини