Яке сьогодні свято – 18 квітня: яке церковне свято, все про цей день

Сьогодні, 18 квітня, святкують День заснування Товариства Червоного Хреста в Україні. За церковним календарем вшановують пам'ять мученика Феодула читця. 

Які ще події відзначає 18 квітня 2023 року світова спільнота – читайте у матеріалі.

Яке церковне свято 18 квітня

Церковне свято 18 квітня – день пам’яті день пам'яті Феодула читця. Мученик Феодул та його учитель Агапод жили у Фессалоніках у часи правління Діоклетіана та Максиміана. Обоє мучеників: і молодий, і старець, вели благочестиве життя.

Одного разу Феодул побачив уві сні, як невідомий у білій мантії кладе йому в долоні якусь річ. Коли юнак прокинувся, то побачив у своїх руках перстень із обличчям Ісуса. Він подумав, що це – символ його прийдешнього мучеництва. Феодул зцілював цим перстнем людей та навертав язичників до християнства. Коли на християн почали здійснювати гоніння, старця та юнака скинули в море. Тіла мучеників з усіма почестями поховали християни.

Яке сьогодні свято в Україні та світі

В Україні 18 квітня святкують День заснування Товариства Червоного Хреста. Цього дня у 1918 році у Києві було організовано перший з'їзд товариства.  Товариство Червоного Хреста є добровільною гуманітарною організацією, що має на меті допомагати людям та захищати людське життя. Створили організацію у часи Першої світової війни. Тоді вона займалася будівництвом військових шпиталів.

Також 18 квітня – День газетного оглядача. Професійне свято  тих журналістів, які ведуть власну колонку у періодичному виданні. Оглядачі висловлюють власну думку на певну тематику, надають рекомендації, аналізують події, дають поради тощо.

А ще 18 квітня святкують День власників домашніх тварин. Подія присвячена усім, хто має вдома улюбленців та залюбки присвячує свій час піклуванню про тварин.

18 квітня святкують День пам’яток історії та культурі. В Україні свято відзначається згідно з Указом Президента № 1062/99 від 23 серпня 1999 року. Цей день також відомий під назвою День всесвітнього спадку. Свято відзначають  усьому світі. Головною метою є привернення уваги до історичних пам’яток та культурної спадщини, що є важливим не лише для певного народу, а й для людства в цілому. 

Також 18 квітня відзначають професійне свято – Міжнародний день жонглерів. Люди цієї професії мають неймовірно спритні руки, якими виконують різноманітні трюки. 

Народні традиції та прикмети

Наші предки мали звичку 18 квітня спостерігати за природою та різноманітними явищами та робити прогнози, зокрема

якщо сніг лишився лежати лише на дні ярів – можна починати оранку; увечері крикнув лелека — до ясної погоди; оси почали будівництво гнізд на відкритій місцевості – літо буде вогким; пташки будують гнізда на сонячному боці – літо вдасться холодним; з берези точиться багато соку – до затяжних дощів влітку.

Народне свято 18 квітня називається Феодулів день або Феодул-вітрогон. Вважається, що на Феодула тепла, але вітряна погода. За традицією, сьогодні починають велике прання, а речі вивішують на вулиці, щоб їх обдуло вітром. В давнину вірили, що святий Феодул наділяє випрані речі цілющими властивостями, а їхніх власників оберігає від хвороб. Також сьогодні, за традицією, миють та відчиняють вікна. Якщо при цьому в оселю залетить птах, то це розцінюють як погану прикмету. В таких випадках спершу моляться, а потім випускають пернатого надвір. 

Іменини 18 квітня святкують Юрій, Марко, Семен, Георгій, Феодора, Агафія.

Що не можна робити

не слід пити алкогольні напої, навіть у малій кількості; не варто починати великі справи, в тому числі – будівництво чи купівлю нерухомості; не можна лаятися та сваритися; заборонено пліткувати, брехати та кидати слова «на вітер».

Теги: свята

Переглядів: 2249
Поширень: 0

Останні новини