Яке сьогодні свято – 26 квітня: яке церковне свято, все про цей день

Сьогодні, 26 квітня, в Україні 37-ма Річниця трагедії на Чорнобильській АЕС (Міжнародний день пам’яті Чорнобиля). За церковним календарем вшановують пам'ять мучениці Фомаїди Цнотливої.

Які ще події згадує 26 квітня 2023 року світова спільнота – дізнайтеся у матеріалі.

Яке церковне свято 26 квітня

Церковне свято 25 квітня – день пам’яті мучениці Фомаїди Цнотливої. Свята народилася у Олександрії в християнській родині, з ранніх років дівчинка цікавилася Святим Письмом. У віці 15 років вона одружилася із рибалкою, який також був праведним християнином. 

Але у житті Формаїди сталося лихо – батько її чоловіка спокусився красою юної дівчини та почав схиляти її до недоброчесного життя. Тоді вона просила його згадати про те, що написано у святих книгах, нагадувала про наслідки, які чекають на усіх блудників та грішників. Натомість її свекор почав  погрожувати її вбити, але дівчина не відступила і не згрішила. За свої благочестиві переконання Фомаїда, яку потім назвали Цнотливою, прийняла мученицьку смерть. 

Який сьогодні день в Україні та світі

26 квітня в усьому світі та Україні – Міжнародний день памяті Чорнобиля. Цього року – 37-ма Річниця трагедії на Чорнобильській АЕС. Найбільша техногенна катастрофа у історії людства сталася 1986 року о 01:23 за київським часом – вибухнув четвертий реактор Чорнобильської атомної електростанції. Сумарна радіація викинутих у повітря ізотопів становила  50 мільйонів кюрі – це у 30-40 разів більше, ніж, коли вибухнула бомба у Хіросімі 1945 року. Радіоактивний шлейф оповив після аварії велику частину Землі, квітуча місцевість перетворилася на пустку й зону відчуження.

Тридцять років потому в усьому світі 26 квітня було оголошено Міжнародним днем пам’яті Чорнобиля. Таким чином, сьогодні людство згадує до яких страшних результатів може призвести використання атомної енергетики, а також про героїв, які першими ліквідовували наслідки масштабної катастрофи.

А ще 26 квітня у світі відзначають Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Подію приурочили до річниці Чорнобильської трагедії, цього дня згадують усіх, чиє життя та здоров’я постраждало внаслідок руйнівного впливу радіації.

Також 26 квітня Міжнародний день інтелектуальної власності. Цього дня була заснована Всесвітня організація інтелектуальної власності, робота якої спрямована на те, щоб розвивати прозору та зрозумілу систему інтелектуальної власності в усьому світі. Цього дня проводять інформаційні заходи щодо патентування, авторського права, товарних знаків тощо.

26 квітня святкують професійне свято – Всесвітній день пілотів. До 2014 року ця подія відзначалася лише у Туреччині представниками авіакомпанії Turkish Airlines, однак зголдом свято розповсюдилося і зараз його відзначають у інших країнах.

А ще 26 квітня святкують День джинсів (День деніму). Подія вперше виникла 1999 року на знак підтримки протестів проти рішення Верховного суду по резонансній справі про зґвалтування. Тоді суд вирішив, що жертва була одягнена у вузькі джинси, таким чином, вона сама спровокувала насильника. У відповідь на це рішення мільйони жінок в усьому світі одягли джинси, аби підтримати постраждалих від насильства. На знак солідарності жінки прийшли із плакатами «Джинси: алібі для згвалтування». Призначення окремого Дня джинсів та носіння цього предмету одягу вважається проявом протесту проти сексуальних домагань.

26 квітня святкують День собаки-поводиря. Спеціально навчені тварини допомагають незрячим людям та людям із інвалідністю бути впевненішими під час пересування та адаптуватися до міського середовища. Собаки-поводирі допомагають своїм господарям орієнтуватись в людних місцях, торгових центрах, на вулицях та дорогах.
Готують тварин у середньому півтора роки. Спершу чотирилапого бере на виховання родина, у якій цуцик навчається правильного поводження,  стає слухняним та спокійним. Після такого сімейного виховання, навчання проводить професіонал, який концентрується на важливих аспектах майбутньої робити. Потім собака-поводир отримує господаря, із яким проводить багато часу, стаючи справжнім компаньйоном та вірним другом. 

Також 26 квітня День шкали Ріхтера. Саме цього дня народився автор шкали, за якою вимірюють силу землетрусів – Чарльз Ріхтер.

А ще 26 квітня професійне свято святкують асистенти, секретарі, офіс-менеджери та діловоди – Міжнародний день секретаря. Подія щороку припадає на останню середу квітня. 

Народні традиції та прикмети

Наші предки мали звичку спостерігати за явищами природи та робити різноманітні прогнози:

якщо на дубі вже розпустилося листя – літо буде сонячним та теплим; голосно квакають жаби – до гарного врожаю злакових культур;  дощить – до вологого травня; небо на 26 квітня рясно всяне зірками – до урожайного року; зозуля голосно кукає – скоро почнеться потепління; ворони обсіли верхівки дерев – до наближення теплої погоди;

Народне свято 26 квітня називається Фомаїда Медуниця, саме цього дня починає цвісти квітка медунка. Наші предки холили ло лісу, щоб збирати квіти, які нагадують фіолетові дзвіночки, атакож коріння рослини, яка має лікувальні властивості. За традицією жінки цього дня моляться святій Фомаїді, яка вважається заступницею жінок та просять захистити від хвороб та позбавити грішних думок. 

Що не можна робити цього дня

не варто купувати коштовності та дорогі речі – вони виявляться марним витрачанням грошей; не слід будувати довготривалих планів; не можна фліртувати, розмірковувати про зраду або починати позашлюбні стосунки – це обернеться великою бідою.

Переглядів: 1918
Поширень: 3

Останні новини