Яке сьогодні свято – 2 травня: яке церковне свято, все про цей день

Сьогодні, 2 травня, за церковний календарем день пам’яті святого Іоанна, в усьому світі відзначають Всесвітній боротьби з астмою та Міжнародний день запобігання булінгу. В Україні з 2018 року не святкують 2 травня, як «додатковий» День праці.

Які події відзначає 2 травня 2023 року світова спільнота — читайте у матеріалі.

Яке церковне свято 2 травня

За церковним календарем 2 травня віряни відзначають день пам’яті святого Іоанна. Святий жив у VIII столітті й у юному віці залишив своє мирське життя та тав ченцем. Він рушив до лаври святого Харитона, що знаходилася поблизу Мертвого моря й вважалася найдавнішою із усіх обителей у Палестині. Її ще називали старою печерою. Святий Іоанн провів багато років у лаврі, де досяг великого духовного просвітлення. Саме тому його називають Старопечерником.

Яке сьогодні свято в Україні та світі

2 травня в Україні та світі — Всесвітній день боротьби з астмою. Більше 300 мільйонів людей хворіють на астму. Це захворювання раніше діагностували не так часто, а нині воно стало більш поширеним. Подію проводять, інформуючи суспільство щодо захворювання. Вперше день відзначили 1998 року.

Також 2 травня святкують Всесвітній день тунця. Подію започаткували задля привернення уваги до важливості захисту рибних господарств та збереження різноманітності видів. Свято на честь тунця проголосили у 2016 році. Риба може досягати 680 кг, та понад 4,5 метри у довжину. Блакитний тунець плаває з відкритим ротом та є однією із найшвидших риб океану: він пропливає 70 кілометрів за годину та може за місяць перепливсти Атлантику.

2 травня — Всесвітній день запобігання булінгу. Подія не є офіційною, але дуже важливою, її започаткували батьківські спілки спільно з громадськими організаціями 2011 року задля поширення інформації про булінг у школах. Цього дня проводять інформаційні заходи та обговорення, спрямовані на пошук механізмів протидії небезпечному явищу, яке поширюється серед дітей та молоді – булінгу.

А ще 2 травня — Міжнародний день поінформованості про цингу. Це захворювання ще декілька століть тому було дуже розповсюдженим серед населення, особливо серед моряків та тих людей, які не мають можливості вживати свіжі фрукти та овочі, які містять вітамін С. На сьогоднішній день ця хвороба є далеко на такою поширеною, тому навіть засновники події обговорюють можливість відмовитися від відзначення цього дня.  

Також 2 травня святкують Міжнародний день Гаррі Поттера. Хлопчик, який вижив та зміг побороти видатного лиходія Волан де Морта, став одним із найпопулярніших книжкових персонажів в усьому світі. Свято не є офіційним, але дуже шанованим серед поттероманів. 

Народні традиції та прикмети на 2 травня

Наші предки мали звичку спостерігати, який сьогодні день, та робити різноманітні прогнози:

якщо журавлі та ластівки вже прилетіли — до сталого потепління; якщо вдень спекотно — травень буде прохолодним; дощить — червень буде сонячним та теплим; якщо береза листя разпушила раніше, ніж клен — влітку буде посуха, а якщо навпаки — дощитиме.

Народне свято 2 травня має назву Іван Старопечерник. Заведено, що цього дня одягають новий одяг, щоб зустріти нове щастя. Також традиційно сьогодні перуть одяг та висушують речі на сонці, щоб наповнити їх позитивною енергетикою. Цей день вважається сприятливим для початку різноманітного рукоділля, зокрема, вишивання рушників для незаміжніх дівчат.

Що не можна робити цього дня

не слід розпивати алкоголь; бездітній жінці заборонено купатися, тому що за повірям вона не зможе мати дітей.

Теги: свята

Переглядів: 2773
Поширень: 3

Останні новини