Гастробитва риба-м'ясо: переконлива перемога смакових рецепторів

Минулого вечора на терасі ресторану «Батискафу» зібрались справжні гурмани: вишукана їжа, чудова музика, чимало корисної інформації, а головне можливість слідкувати за роботою талановитих шефів зібрала тут тих, хто зацікавлений не просто задовольнити голод, а спробувати щось особливе. 

На столі-арені розгорнулася «битва» двох шефів: Андрій Леженко (шеф-кухар ресторану AURA) пригощав рибними стравами, а Резо Теймуразов («Батискаф») приголомшував м’ясними наїдками. Змагання у майстерності переконливо довело, що виграють від таких «батлів» відвідувачі вінницьких ресторанів!

Зазвучали приємні джазові стандарти у виконанні відомого вінницького саксофоніста Євгена Попеля і вечір розпочався. На столах гостей з’явився перший напій з трьох приготованих спеціально для цієї вечері Віталієм Загородним (шеф-барменеджером «Батискафу») – фреш з кабачку та огірка чудово освіжав і налаштовув смакові рецептори.

Першим на арену вийшов «граючий» в цей день за рибу шеф Андрій. Проанонсоване карпачо вийшло у нього мега-креативним: на відбитій молоточком тигровій креветці розташувались гребінець і шматочок лосося миттєво замариновані в особливому соусі і подані з рисовою чіпсиною, ікрою летючої риби, пармезаном і червоним базиліком (цю прянощі у Європі називають царськими, а у Азії – «рейхан», що значить «духмяний»). Полита класичним медово-гірчичним соусом страва була прийнята і продегустована натхненно.  

М’ясне карпачо від Резо – це класика: теляча вирізка підзаморожена і напів-маринована, нарізана тонесенькими шматочками. До неї каперси, петрушка, пармезан і лимон. Необхідну кислинку за відсутності грузинського гранату додавали українські червоні порічки. 

Шефи детально розповідали про свої дії і змістовно відповідали на запитання присутніх, хоча, як справжні чарівники, залишали якісь маленькі деталі у секреті. Щоб повторити подібне вдома треба бути справжнім досвідченим чарівником-шефом, впевненими рухами нарізати зелень та безпомилковими «мазками» створювати на тарілці шедевр. До страв подали вино – шардоне «Колоніст» з розмарином, що чудово пасувало як до м’ясних, так і до рибних вишуканостей від шефів.

У перерві між презентаціями страв до публіки зверталась дослідниця Подільської кухні Олена Павлова. Вона розповідала про смачні традиції нашого краю, про дивовижні смаколики, що довелось їй скуштувати у подорожах нашим краєм. 

Настав час салатів. Андрій до міксу салатів і шматочків апельсини додав панірованого в італійських травах лосося просмажки medium rare. Приправлено це було медово-гірчичним та соусом теріякі, прикрашено пармезаном і кунжутом, а смакувало неперевершено ніжно.

Резо відповів телячим язиком зарання звареним альденте і промаринованим у соусі з додаванням грецьких горіхів і прянощів. Вишневий соус і чімічурі, часник і лимон, і до столу, де гості вже готові проковтнути власні язики, щоб скуштувати.

Щоб поглянути на приготування основних страв гості повставали зі своїх місць і слідкували за кожним рухом шефів. Андрій презентував стек з тунця злегка просмажений у кунжутному паніруванні з гарніром з припущених овочів (цукіні, морква, болгарський перець і цибуля). Соус, свіжий огірок і лимон лише підкреслювали чудовий смак страви. До головних страв подали неймовірний ягідний джин, вигаданий шеф-барменом «Батискафу», який він готував методом мацерації (замочування і настоювання) на малині, смородині, вишні, сливі чотири дні, а потім довів до кондиції за технологією sous vide (у вакуумі). 

Зірковою стравою став баранчик з молодою картоплею у приготуванні Резо. Страва настільки масштабна, що асистував грузинському шефу «Батискафа» його колега, ще раз підкреслюючи, що «битва» насправді – дружній обмін досвідом і бажання здивувати гостей. Отже, найсмачніші частини молодого баранчика, придбаного на фермі під Вінницею (там тварин розводять грузини!) були вже просмажені (і перед тим добу маринувались), а нарізали їх при гостях. Соковите м’ясце здобрили аджикою і подали з картопелькою і фантастично смачним відвареним нутом. 

Перед основною стравою Олена Павлова оголосила конкурс серед присутніх – потрібно було розповісти що ви найчастіше вдома любите готувати. Приз – пляшка пива «Гребуча корова». Беззаперечним переможцем став Зорій Файн, який надзвичайно емоційно і душевно розповів про те як його вчила готувати традиційні єврейські страви бабуся і про традиційну мацу, яку він не лише на свята готує сам і смак якої пам’ятає з дитинства.

А після завершення дружнього батлу на гостей чекала ще справжня казка. І презентувала її казкова дівчина Валерія – творець нової крафтової кондитерської «Мус-мус». Два класичні десерти – ароматна персикова панакота і вишукано-ніжний тірамісу приголомшили своїм смаком дегустаторів! Відтепер цими десертами можна поласувати у «Чорна кицька, білий кіт», а кондитерська з дивною назвою «Мус-мус» обіцяє потішити незабаром й іншими казково-солодкими десертами з виключно натуральних складових.



Вогники на терасі «Батискафу» привітно освітлювали ніч, а саксофонні мелодії розчинялись у теплому липневому повітрі, щедро насиченому ароматами з кухні. Смачне змагання шефів – одна з нових форм гастрономічних вечорів у нашому місті, корисна як для кухарів, так і для відвідувачів ресторанів. І справжні гурмани вже в очікуванні подібних натхнених свят шлунку.



Переглядів: 5708
Поширень: 3

Останні новини