Як організувати фінансовий контроль та оцінити регуляторні впливи на бізнес вивчали громади Вінниччини

Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування, діяльність якого підтримується Програмою «U-LEAD  з Європою» та Мінрегіоном, організував тренінг для працівників фінансово-економічних служб громад Вінницької області. Тема навчального заходу, що відбувся у Вінниці 25  жовтня – «Фінансовий та контроль, дотримання бюджетної дисципліни та відповідальність учасників бюджетного процесу».  На думку фахівців Вінницького ЦРМС, обізнаність  представників ОТГ з  механізмами  фінансового контролю прямо впливає на  ефективність   формування та використання  місцевих бюджетів.

Під час зустрічі представники громад розглянули питання регуляторної політики на місцях, актуальні зміни у бюджетному законодавстві, а також ознайомились із механізмами взаємодії ОТГ  та  Державної аудиторської служби.

Тренінг провели – Олеся Данілова – завідувач сектору Державної регуляторної служби у Вінницькій області, Ігор Цехановський – начальник управління фінансового, інформаційного та господарського  організаційного забезпечення – головний бухгалтер Департаменту фінансів Вінницької ОДА та Інна Святна – радник з місцевих фінансів Вінницького ЦРМС.

В ході зустрічі, керівники фінансових служб ОТГ Вінниччини ознайомились із новаціями бюджетного законодавства, з методикою організації фінансового та бюджетного контролю.

«Для ОТГ важливо розуміти, що повноваження, які дає децентралізація передбачають  і високий рівень відповідальності.  Професійно організований фінансовий контроль знижує ризики неефективного використання бюджетних коштів ще до перевірки відповідними контролюючими органами», - пояснила Інна Святна.

 «За результатами проведеного сектором ДРС у Вінницькій області моніторингу регуляторної діяльності органів місцевого самоврядування, варто відмітити позитивну динаміку надходжень проектів регуляторних актів від ОМС на розгляд Державній регуляторній службі України. В порівнянні, за 10 місяців 2018 року їх кількість складає 75 проектів регуляторних актів, проти 7 проектів регуляторних актів за 2017 рік відповідно. З метою покращення якості провадження місцевої регуляторної діяльності важливим є  оприлюднення регуляторними органами інформації про реалізаціюрегуляторної політики на власних офіційних веб-сайтах  відповідно до вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та оприлюднення переліку регуляторних актів у формі відкритих даних на Єдиному державному порталі відкритих даних www.data.gov.ua», - зазначила під час тренінгу Олеся Данілова. Експерт наголосила, що  реформа дерегуляції впроваджується з метою зниження регуляторного тиску на бізнес, а також надала рекомендації представникам ОТГ щодо перегляду – «інвентаризації» регуляторних актів міських, сільських, селищних рад, які дістались у «спадок» об’єднаним територіальним громадам на предмет їх відповідності правовим вимогам та, які створюють перешкоди для розвитку малого і середнього бізнесу.

 «Тренінги з питань фінансів надзвичайно потрібні  в умовах реформи, адже багато питань стосовно  законодавчих норм потребують чіткого роз’яснення. Сьогодні найбільші труднощі у сфері регуляторної політики полягають у відсутності статистичних даних щодо впливу регуляторних актів на розвиток бізнесу. Так, частково дані є, але вони не повні  і ми не можемо якісно оцінити результат. Разом з тим,  бюджет нашої ОТГ зростає, в порівнянні з 2017 роком на 40%, з 47 млн грн бюджет зріс до 80 млн грн власних надходжень, а це прямо вказує на зростання інвестиційної привабливості. Нещодавно  у м.Немирів, центрі Немирівської ОТГ,  запрацювало нове підприємство з іноземними інвестиціями – «Фуджікура». Це нові робочі місця та надходження до бюджету», - повідомила Оксана Троян, начальник управління фінансів Немирівської міської ради. За її словами, ключовою умовою залучення інвестицій є інфраструктура, комунікації та транспортне сполучення громади, що стало вирішальним для інвесторів при прийнятті рішення про розташування виробництва на території Немирівської  ОТГ.


Теги: тренінг

Переглядів: 2825
Поширень: 0

Останні новини