Фінансовий план: коли і кому він потрібен

Люди завжди мають побажання, як витрачати гроші. Хтось бажає купувати нерухомість, машини, інші прагнуть інвестувати в майбутнє. Але при цьому перейти від бажання до діла, та чітко відкладати певну суму, можуть не всі.

Більшість вважає, що якось воно саме складеться. Дехто замість того, щоб докладати сили до реалізації своїх планів, намагається зірвати куш в ПМ казино. Але ж азартні ігри, виграші в лотерею — це лише воля випадку, яку не можна спланувати. А фінансовий план дуже потрібен, щоб прийти до фінансової мети.

Фінансовий план та бюджет: як їх подружити

Фінансовий план людини, як і бюджет будь-якої організації чи країни може бути короткостроковим, або довгостроковим. Але на відміну від результату діяльності, які ставлять собі компанії, людина ставить собі цілі. Найважче вдається виконання довгострокових цілей, тож для них надважлива складати фінансовий план.

Розпочати варто зі скрупульозного обліку витрат та доходів, який дозволить порахувати бюджет. Коли є розуміння власного та сімейного бюджету на місяць, пів року, рік, тоді можна переходити до планування. Правила особистого фінансового планування наступні:

на місяць варто планувати максимально детально;

на 3 місяці план потрібно робити детальним, але доповнювати його щомісяця;

план на рік має бути зроблений загальними мазками з можливістю коригування щомісяця;

план на 3 роки, як і на рік, роблять загальним з урахуванням поставлених цілей.

Конкретизувати фінансові цілі дуже важливо, щоб складати план згідно з ними. Бо, наприклад, мрія: заміський будиночок — це лише абстракція, до поки нема конкретики. Ціллю вона стане, якщо конкретизувати:

яка будівля потрібна;

в якому районі;

скільки грошей на це потрібно;

скільки часу потрібно, щоб їх зібрати.

Конкретика допомагає сформулювати мету та терміни її досягнення.

Що потрібно для досягнення фінансових цілей

Фінансових цілей можна ставити водночас декілька, та досягати їх послідовно або одночасно. Але важливо не забувати про пріоритет, щоб якщо план доведеться коригувати, у певних цілей була перевага. Оцінювати потрібно не тільки погіршення становища, а й можливості його покращення, такі як підвищення доходу, до якого потрібно постійно прагнути. Якщо ціль довгострокова, необхідно розбити на кілька етапів, щоб фіксувати досягнення.

Важливим пунктом накопичень є їх зберігання. На короткострокові цілі, до року можна відкладати гроші у стабільній валюті чи навіть у гривні. А для цілей, терміном 3 та більше років краще обирати способи, які допоможуть уникнути інфляції. А ще краще — примножать накопичення. Таким інструментом може бути банківський депозит. Або вкладення у акції чи облігації.

Звісно доведеться регулярно займатись бюджетуванням, щоб розуміти, скільки можна відкладати на мету. Фінансові плани допомагають не тільки контролювати витрати, а й постійно підвищувати планку заробітку. Адже чим швидше ви будете накопичувати на мету, тим швидше зможете її досягти.


Переглядів: 838
Поширень: 0

Останні новини