Вінницька міська влада, аграрії та науковці підписали тристоронній меморандум про співпрацю

У понеділок, 19 червня, у Вінниці підписали тристоронній меморандум про співпрацю між Вінницькою міською радою, Інститутом кормів та сільського господарства Поділля НААН та новоствореною Асоціацією фермерів та приватних землевласників Вінницької міської територіальної громади. Про це повідомляє Вінницька міська рада.

Символічно, що укладення договору про партнерство припало на День фермера, який сьогодні відзначають в Україні. Сергій Моргунов привітав аграріїв з професійним святом та додав, що саме вони забезпечують продовольчу безпеку не лише нашої громади та України, а й за межами нашої країни. За його словами, розвиток агропромислового комплексу як ніколи важливий, тож потрібно вдосконалювати вже наявні моделі роботи і саме дорадництво з боку Інституту кормів може відіграти в цьому ключову роль.

“Аграрна сфера - це нова тема для Вінниці і ми вчимося правильно комунікувати та розвивати цей напрямок в нашій територіальній громаді. Після 2020-го року, коли до міста приєдналися вісім сіл, площа зі 113 м2 стала 245 м2 - а це навіть більше, ніж існуюча площа Вінниці. І важливо, що в переважній більшості додалася земля, яку обробляють наші фермери. В нас є можливість виробляти та переробляти сировину. В контексті нашого майбутнього членства до ЄС, готову продукцію буде значно простіше експортувати, тож маємо стимулювати переробку сільськогосподарської продукції вже зараз, — сказав Сергій Моргунов. — Сьогодні фермери - це ті люди, які рятують від голоду не лише Україну, а й весь світ. Через складну логістику багато африканських країн не можуть отримати українського хліба, тож весь світ розуміє, наскільки важлива ваша робота. Коли почалася війна, ніхто не знав, що робити. Але коли прийшов період сіяти - всі фермери вийшли в поля і своєю роботою ви заспокоїли суспільство. Вітаю вас з професійним святом та бажаю отримувати задоволення від своєї роботи, щоб вам ніколи не довелося сіяти чи збирати врожай під ракетними обстрілами”.

Директор Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН Олександр Корнійчук розповів, що спільно зі своїм колективом буде ділитися досвідом та консультувати аграріїв у сфері рослинництва, тваринництва, бджільництва та рибництва. Співпраця буде зав’язана на наукових дослідженнях, розробкою наукових технологій та дорадництві.

“Ми формуємо такий напрямок, як просвітницька робота. Попереду маємо багато завдань в розвитку сільського господарства ВМТГ. Звісно, праця фермера - нелегка, дається кров’ю та потом. Але ми докладемо зусилля, щоб фермери були успішні та розвивали своє виробництво в правильному напрямку”, — сказав він.

Голова ГО “Асоціація фермерів та приватних землевласників Вінницької міської територіальної громади” Андрій Ковальчук додав, що результати праці наших аграріїв на своїх столах щодня бачать не лише українці, а й люди з усього світу.

“Сьогодні фермерство — це не лише про обробіток землі, зайнятість на селі та створення робочих місць. Це й про активну участь у соціальних та культурних проєктах. Багато хто з агровиробників ремонтує дороги, церкви, школи та садочки в своїх рідних населених пунктах. Коли почалася війна, ми перелаштували своє виробництво та змінили плани, кошти почали направляти на допомогу ЗСУ. Завдяки нашим захисникам ми зараз маємо можливість обробляти поля, сіяти та збирати врожай. Дякую нашим захисникам та бажаю всім міцного здоров'я, мирного неба над головою, а також, щоб всі батьки, сини та дочки повернулися до своїх родин”, — сказав Андрій Ковальчук.

Радник Вінницького міського голови з питань сільського господарства Олександр Закорченний презентував місцевим агровиробникам Програму розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки ВМТГ на 2023-2025 роки та розповів про пріоритетні напрямки, які передбачає документ. Йдеться про розвиток галузі землеробства глибокої переробки сільськогосподарської продукції, а також органічне виробництво, тваринництво, зокрема ставкове рибництво та бджільництво на території громади.



Переглядів: 1458
Поширень: 0

Останні новини